neděle 21. ledna 2018

Modrá světla Jokohamy




Jestli máte chuť, zkusit něco nového, neotřelého, z exotického prostředí, jste tady správně. Tato knížka má vše, co má splňovat zdařilý thriller a ještě něco navíc. Za mě rozhodně palec nahoru!






Inspektor  tokijské policie, Iwata, se po osobním traumatu vrací do práce a spolu s novou kolegyní, inspektorkou Sakaiovou, je mu hned přidělen první případ. Krutá vražda celé korejské rodiny, včetně malých dětí. Na první pohled jen mord, z kterého tuhne krev v žilách, ale zkušený policista v tom vidí víc. Stropní kresba, vrah na místě činu zdaleka nespěchal, ba naopak, usedl k počítači, jakoby mu bylo jedno, co právě spáchal. 
Celé vyšetřování má jakýsi tajemný nádech, neboť samotné vedení se k vyšetřování staví chladně, původní vyšetřovatel spáchal sebevraždu... Navíc je Iwatovi zcela jasné, že toto nebude pachatelův poslední čin. Bude jich víc a čas běží, je nutné, ho zastavit. Ale komu mohl vadit obyčejný ajťák, jeho žena uklízečka a jejich děti? Jaká zvrácenost či posedlost vedla pachatele k tak hrůznému činu?
Iwata je svou prací posedlý, ale zároveň bojuje i se svými vlastnímu démony. Pravidelně navštěvuje svou ženu v sanatoriu, bojuje se svým smutkem a touží po jediném. Najít vraha a svůj vnitřní klid.


Tak jako se stalo fenoménem, že hlavní hrdinky většiny thrillerů, jsou pod práškama, nebo v alkoholovém opojení, tady nastává případ druhý - rozervaný a neklidný vyšetřovatel. Žije v poloprázdném bytě, peněz nemá nazbyt, v sanatoriu jen tiše sedí jeho láska a on se pohrouží do práce, ve které hledá úniku od svého nešťastného soukromí.
Hlavní protagonista, Iwata, je samotářský suverén, který moc nedá na nařízení, vyplňování hlášení či běžné postupy. Chce jen najít odpovědi na své otázky a najít vraha dřív, než udeří znovu. 
Modrá světla Jokohamy jsou vcelku kvalitním čtením, pokud máte rádi klidný děj, sem tam nějakou tu vraždu a tajemství hlavního hrdiny.
Sarkasmus je kořením příběhu a vítanou změnou. Uštěpačné poznámky Iwatovy kolegyně jsou tak trefné, že donutí k úsměvu. Nahlédneme pod pokličku samotné japonské kultuře a smýšlení japonců, malinko poodkryjeme roušku jejich života.
Trochu mi dělala problém japonská jména, ale na to si rychle zvyknete. Takže tedy ano, já jsem spokojená. Minulost, současnost, vražda, soukromé drama...nebylo to vůbec špatné. 
Autor má v plánu celou sérii v čele s inspektorem Iwatou, tak jsem zvědavá, zda si udrží svůj standard.

Za recenzní výtisk děkuji Knihcentru

Kniha:    Modrá světla Jokohamy
Autor:     Nicolás Obregón
Vydal:     Kniha Zlín
V roce:   2017
Stran:     440

Žádné komentáře:

Okomentovat