pátek 25. listopadu 2016

Sběratelka parfémů


 
„Jakkoli zhřešila, Bůh jí už musel odpustit. Tady bylo nebe, tady bylo vykoupení. Tady bylo její místo na zemi.“
Příběh dvou žen. Dva životy, každý úplně jiný. New York dvacátých let, Monte Carlo třicátých, Paříž čtyřicátých let a později i padesátých. Jaro 1955, Grace Munroe žije v Londýně svůj obyčejný život, ale něco jí stále říká, že takhle není šťastná. Najednou jí přijde dopis z pařížské právnické kanceláře i s letenkou. Má přijet do Paříže, protože je jedinou dědičkou právě zesnulé Evy d´Orsey. Kdo ale ta Eva je? Grace o ní v životě neslyšela. Anebo ano?
Přesto sedne do letadla a vydá se do krásné Paříže. Zde se snaží přijít na to, kdo vlastně Eva byla a proč jí odkázala toto učiněné jmění. Během pátrání objeví starou opuštěnou parfumerii a zde odkrývá stará tajemství, která ji přimějí zamyslet se nad svým životem a co s ním udělat.
„Tomuhle se nic nevyrovná,“ pronesl Valmont a otočil se k Evě. „Chápete to, že? Svět je definován vůněmi – ne slovy, tvary nebo zvuky. Toto je jazyk, který dává smysl, kterému každý rozumí.“
 
Kapitoly se střídají v různých časových liniích. Ze života Evy – v New Yorku dvacátých let, Monte Carlu třicátých a Paříži okolo druhé světové války. Pak také ze života Grace z období padesátých let v Londýně a Paříži.
Příběh je vlastně takové pátrání po tom, kdo byla Eva d´Orsey. Jaká měla tajemství, život a lásky? A čím se vlastně živila? Tomu musí Grace přijít na kloub stůj co stůj.
Když byla Eva malá, pracovala v hotelu v New Yorku jako pokojská. Když popisuje tuto etapu svého života, vypráví osudy různých lidí z hotelu, které obsluhovala a uklízela jim v pokojích. V tomto životním období viděla Eva v lidech jen to dobré a za všechno je omlouvala. Všem se snažila vyjít vstříc. A samozřejmě naletěla a lidé jí zklamali. V tu chvíli se její život otočil naruby a ona už nikdy nebyla stejná.
„Víte, z čeho ambra pochází?“  Zavrtěla hlavou. „Vykašlává ji vorvaň, když zhltne sépii. Je to zelenkavý nevábný sliz, který plave na hladině moře, dozrává na slunci a dešti, a když ho moře vyvrhne na břeh, je už pořádně uleželý. Přesto tahle zpočátku nechutná věc vytváří nepopsatelnou vůni.“
 
Musím se přiznat, že jsem původně od knihy očekávala oddychové čtení z prostředí parfumerie. Ano, dozvíte se zde spousty zajímavostí o výrobě parfémů, tajné ingredience a podobně. Ale hlavně vás čeká silný přesvědčivý příběh z období mezi první světovou a druhou světovou válkou a následně z padesátých let minulého století.
Román Sběratelka parfémů mě okamžitě zasáhl a pohltil.  Neuvěřitelně čtivý životní příběh dvou oslnivých žen, se kterými se osud nemazlil, plný pohřbených tajemství a dávných vzpomínek vás prostě zasáhne u srdce a vy o něm budete přemýšlet ještě dlouho po přečtení…

Moc děkuji NAKLADATELSTVÍ METAFORA za recenzní výtisk.

Knihu koupíte zde.
*Veru
 

3 komentáře: