středa 7. prosince 2016

Persona non grata - Přeběhlík

Kalifornský detektiv Harry Bosch už vlastně ani tak detektivem není. 
Kvůli zdánlivé maličkosti je postaven mimo službu, souzen za porušení předpisů a rozhodne se prostě odejít s hlavou vztyčenou do výslužby. Proč taky ne, dvacet let ve službě, stovky vyřešených případů, na krku pubertální dcera Mandy a nakonec - typická mužská ješitnost. 
U odvolací komise ho zastupuje jeho bratranec Micky Haller, úřadující ze zadního sedadla svého Lincolnu. Velmi netypická kancelář a ještě netypičtější, jsou platby věhlasném advokátovi. Můžete zaplatit obrazy, pokud nemáte patřičnou hotovost. S tím má Harry trochu problém, proto, když ho Micky požádá o pomoc s případem, dlouho váhá. Jenže Micky ho potřebuje, jeho vyšetřovatele kdosi srazil z motorky a ten leží ve vážném stavu v nemocnici. Náhoda nebo souběh událostí, které spolu souvisí?
Micky Haller zastupuje Da'Quana Fostera, obviněného z vraždy a je přesvědčen, že je nevinný. A proto potřebuje Harryho, špičkového profíka, aby zjistil pravdu. Jenže to má háček. V těle zavražděné Lexi Parksové je nalezena DNA obviněného a tohle rozhodně mluví v jeho neprospěch. Harry se seznamuje se spisem i se samotným Fosterem a nabývá přesvědčení, že pravda se bude velmi složitě dokazovat. Odkrývá jeho alibi, jehož odtajnění mu může velmi zkomplikovat život a zničit manželství. Cesty a indicie vedou až do Holywoodských policejních řad, mezi elitní detektivy a taky k další vraždě. Jeho pátrání ho dovede až ke Kosmetickému centru, do světa velkých peněz a oranžovému Camaru. Na scéně svůj prim hraje i zdánlivá maličkost a to jsou drahé, dámské hodinky, které u zavražděné Lexi chybí a nikde nejsou k nalezení. Hodinky a jejich prasklé sklíčko.... 
Zvládne to opět Harry a podaří se mu nevinného zachránit před dlouhým trestem v tom nejtěžším vězení? Nebo jsou jeho protivníci tak mocní, že proti nim ani on nic nesvede?


Velký milovník jazzu Michael Connelly nám předkládá, v pořadí již šestnáctý, případ skvělého Harryho Bosche. V anotaci se píše, že přechází na temnou stranu práva a proto by se mohlo zdát, že se snad stává někým jiným. Ale kdepak! Harry Bosch je stále oním brilantním detektivem, který nedůvěřuje, ale prověřuje. Je neúplatný stejně jako neústupný a milovníci detektivek si jej prostě musí zamilovat. A kdo měl možnost, shlédnout seriálovou verzi, prostě se mu dostane pod kůži. Zdá se, že se neumí usmát, ani rozčílit, vystupuje s přirozenou autoritou a po pachateli jde jako pitbull. On prostě nemá rád bezpráví a navíc - když mu dcera práskne před očima dveřmi, nebo pošle úsečnou sms, to máte vidět, jak se jeho výraz změní.
Michael Connely to prostě umí. Po dokončení studií psal jako novinář kriminální rubriku a to, zdá se, byla velmi dobrá škola. Do každého svého příběhu se zcela ponoří a při psaní prvních knih se dokonce z nostalgie nastěhoval do bytu, kde žil Phillip Marlowe - milovníkům klasických  detektivek snad ani nemusím představovat.
Jeho první kniha, v hlavní roli s Harry Boschem, Černá ozvěna, byla odměněna cenou Edgara za nejlepší prvotinu a zcela právem. Jeho knihy nepotřebují nálepku Světový bestseller, protože je zbytečná. Kdo si jednou přečte krimi o zádumčivém detektivovi, bude chtít víc a častěji. A stejně jako já bude čekat na další pokračování téhle spanilé jízdy prosluněným Los Angeles a sledovat, zda se Harrymu konečně podaří zrestaurovat svou motorku.

Mé velké díky za poskytnutí recenzního výtisku patří Nakladatelství Domino

Kniha:    Přeběhlík
Autor:    Michael Connelly
Vydal:    Domino
V roce:   2016
Stran:    424

Žádné komentáře:

Okomentovat