úterý 23. května 2017

Povídky podivných




 
 
Podivní jsou zpět! A to ve velkolepém stylu! Pojďte se mnou opět nahlédnout do světa podivných a to přímo ve formě povídek, ze kterých Millard a ostatní děti ze „Sirotčince“ předčítaly.

Kniha obsahuje deset povídek o původních podivných. Například o bohatých kanibalech, o první ymbryně nebo o dívce, která dokázala zkrotit noční děsy. Ta byla mimochodem docela strašidelná. Kniha je pojatá originálním stylem – a to tak, že ji sepsal a poznámkami opatřil přímo Millard Nullings, chráněnec slečny Peregrinové. Ano, je to ten neviditelný chlapec ze série Sirotčinec. 


„A co potom?“ pokračovala. „Přijdou další podivní v nouzi a brzy nám nebude stačit ani nová smyčka. Dosáhneme hranice. Zvládnu jen tolik, kolik zvládnu.“ Engelbert si povzdychl a poškrábal se na hlavě. „Kéž by ses dokázala naklonovat.“ (…) „Pak bys mohla dělat spoustu smyček a my bychom se mohli trochu rozprostřít. Dělá mi starosti, když je nás tolik pohromadě na jednom místě. Rozdělíme se do frakcí a začneme mezi sebou bojovat. A když, pánbůh nás chraň, by se stalo něco tragického v této smyčce, populace podivných v Británii se sníží na polovinu, než bys řekl švec.“


Jako první musím zmínit obálku knihy. Je opravdu skvostná! Na první pohled jsem si jí zamilovala, výtisk si vystavila v obýváku a týden se na něj jen dívala, než jsem se pustila do čtení. Je neobyčejně hrubá na omak a ten zlatý tisk! No prostě nádhera.  Další úžas přišel, když jsem knihu otevřela. Pááááni! To grafické zpracování a ty obrázky… Jen tak jsem si ji prohlížela a usmívala se. Už jen samotný úvod od „podivného vydavatele“ začínající: „Milý čtenáři, kniha, kterou držíš v rukou, je určena pouze pro podivné oči…“ Zní to tak tajemně a zároveň, pro nás fanoušky, zasvěceně. Pak následuje předmluva od samého Millarda a ta je prostě skvělá.

 
Myslím, že knihu si může přečíst každý, jak bez rozdílu věku, tak také i ten, kdo třeba ani nečetl sérii Sirotčinec slečny Peregrinové. Povídky se dají v podstatě brát jako pohádky. Jedna lepší než druhá. I když pro příznivce série mají i svůj skrytý význam.

Povídky podivných jsou příjemným pohlazením pro vaši podivnou duši dítěte. Můžete je klidně číst svým trošku odrostlejším dětem (některé části jsou docela strašidelné). Jsou to skvělé příběhy o nadpřirozených, v podstatě pohádkových bytostech, u kterých si odpočinete. No a ti, kdo milují podivné – VY TU KNIHU PROSTĚ MUSÍTE MÍT! Věřím, že budete nadšení, tak jako já.

Moc děkuji nakladatelství JOTA za recenzní výtisk.

Knihu koupíte zde.




4 komentáře:

  1. Hodně se mi líbili podivné děti, a teď i uvažuju že si jí pořídím :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak pokud se vám líbil Sirotčinec, tak to jí musíte prostě mít! Je skvělá :-)

      Vymazat
  2. Ségra je tou sérií posedlá, teď si akorát povídky brala na Krétu, tak jsem zvědavá co na ně poví...Já jsem ještě ani nedočetla první díl, jsem ostuda. Už ho mám rozečtený 6 let :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No ale teda :D :D Ale chápu, né každému to sedne. Já se až sama divila, jak moc se mi Sirotčinec líbil :-)

      Vymazat