sobota 16. listopadu 2019

Zdravě jíst

Anotace:
V této kuchařce najdete 70 receptů, které spojuje absence bílé mouky, cukru, palmového oleje a tropických plodin. Samozřejmostí je, že všechna jídla jsou 100% rostlinná a vařená s co největším důrazem na lokální produkci. 70 důkazů, že chutně vařit se dá i s důrazem na životní prostředí, ekologii a bez zbytečného utrpení.
Na s
vé si přijdou lidé s dietními omezeními, vegetariáni, vegani, reduktariáni, ale rovněž všichni ti, kteří chtějí objevovat a poznávat nové chutě. S výjimkou několika jídel, která jsou kořeněnější, jsou obsažené pokrmy svou skladbou vhodné i do dětského jídelníčku.
Moje čtyřletá princezna Stellinka otestovala vše a recepty dostaly její „pečeť kvality“ („Maminko, je to mňaaam!“).
 
 
Veganská kuchařka se zakládá na vaření z lokálních a sezonních surovin  - českých a slovenských produktů, které u nás lze zakoupit. Recepty jsou bez bílé mouky, cukru, palmového oleje a tropických plodin, jejichž častá konzumace není nejvhodnější, protože ochlazuje organismus (jsou určeny pro lidi žijících v jiných klimatických podmínkách), což jsem třeba vůbec netušila.
 
Nejsem vůbec vegan ani vegetarián, ale ráda zařazuji do jídelníčku zdravá a nutričně vyvážená jídla, takže pro mě byla tato kuchařka jasná volba. Doufala jsem, že v ní najdu nové inspirace a to se i také dostalo.


Kniha je rozdělená do různých kapitol, podle příležitostí:
 
Část Snídaně obsahuje například recepty na lívance, puding ze lněného semínka, pohankovo - jáhelné palačinky na slano a spousty dalších dobrot.
 
Následující kapitola je Svačinky, v nichž najdete třeba cuketové rolky, mrkvánky, ovesné tyčinky atd.
 
Polévky je název další části, kde je například polévka z červené řepy, kapustnice, bramboračka a jiné.
 
Následující sekce jsou Hlavní chody, v nichž najdete třeba  guláš, cuketovou bleskovku, lokše plněné zelím a václavkami a spousty dalších.
 
Další kapitola je Moučníky, kde jsou například recepty na perník, jáhlový nepečený dort, vločková buchta atd.
 
Zbytek kapitol jsou Párty, Pečivo a DIY, které obsahují třeba pomazánky, nakládané tofu, narozeninový dort, kváskové hřebenky, chleb celožitný, pesto a spousty dalších.
 
U kuchařek většinou ihned zkouším nějaké recepty, které rovnou použiji v recenzi, ale teď jsem bohužel dlouhodobě nemocná, takže na to výjimečně nedojde. Ale ráda vám ukážu alespoň tři recepty, které mě zaujaly úplně nejvíce a určitě je zkusím jako první:
 
Dobrá cuketová buchta

 
Polévka z červené řepy

 
Puding z lněného semínka
 
 


Kuchařka je nádherně zpracovaná, obsahuje spousty fotografií, má zajímavý úvod a informace v předmluvě, ale hlavně - spousta dobrot! Už si moc těším hlavně na ty různé polévky a sladkosti, které podle ní vyzkouším.


 
 
Moc děkuji nakladatelství KAZDA za recenzní výtisk.
 
Knihu koupíte zde.
 
 
 


 
 

1 komentář:

  1. Myslím si, že mám zdravá jídla ráda, ale z nějakého důvodu mě ta v kuchařkách nikdy moc nelákají. :)

    OdpovědětVymazat