úterý 31. ledna 2017

Recenzáčky z Dobrých knih


Dorazily mi krásné recenzáčky z Dobrých knih, kde jsem se stala redaktorkou jejich magazínu, takže si některé recenze budete moct přečíst pouze v Magazínu Dobré knihy.  Z těchto dvou knih je to Eve Makisová - Čtení z kávové sedliny. Články z magazínu vždy nasdílím na náš fb profil Knihy na cestách. Na tuto knihu jsem se moc těšila, protože je z mého milovaného Řecka. Autorka napsala docela známé Tymiánové dopisy, které mám doma už dlouho, ale nedostalo se na ně zatím času :-) :-) . Narodili se, aby přežili už čtu a myslím, že k této knize není třeba komentář. Více v anotacích.
 
 
 
Čtení z kávové sedliny - Eve Makisová
 
Rodina kyperských přistěhovalců se usídlila v britském Nottinghamu a vede krámek s rychlým občerstvením na místním sídlišti. Život je směsicí sladkých vzpomínek na rodný ostrov a drsné reality všedních dnů. Tři generace žen – Anna, její matka a babička – vyznávají rozdílné hodnoty. Anna pracuje v rodičovském krámku, ale chtěla by studovat na univerzitě. Její rázná matka Tina si přeje, aby se dcera provdala za bohatého Řeka a věnovala se jen rodině, a babička má na všechno vlastní názor. Umí čarovat a věštit z kávové sedliny a podporuje vnučku v jejích snech a samostatném rozhodování. Úsměvné historky o svérázných postavách z rozvětveného příbuzenstva a rodinných slastech i strastech mají chmurný podtón. Jsou poznamenané válečnou tragédií okupované vesnice a útěkem z domova, kam se mnozí z nich stále chtějí vrátit, i předsudky a násilným chováním některých místních zákazníků. Annino hořkosladké vyprávění, při kterém se nejednou sbíhají sliny v ústech, je okořeněno spoustou rodinných receptů.

 
 
 
Narodili se, aby přežili
Tři mladé matky a jejich neobyčejné příběhy odvahy, utrpení a přežití.
Mezi milionem obětí holokaustu, které byly v roce 1944 poslány do koncentračního tábora Osvětim-Birkenau, prošly Priska, Rachel i Anka jeho branami s tajemstvím – všechny tři právě otěhotněly, a svému osudu musely čelit samy, bez manžela. S obrovským strachem z budoucnosti, poté, co už ztratily tolik svých blízkých, se tyto mladé ženy upnuly k tomu jedinému, co jim v životě zbylo: zachránit sebe a své nenarozené dítě. Jedna z matek pocházela z Třebechovic pod Orebem, druhá z Bratislavy a třetí z polské Lodže.
Kniha mapuje neuvěřitelné příběhy těchto tří žen – nejdříve do Osvětimi, pak do německého pracovního tábora, kde, polomrtvé hlady a udřené z nelidské práce, se snažily zakrýt svůj zdravotní stav. A nakonec je čekala pekelná 17denní cesta vlakem s tisíci dalšími vězni přes západní a jižní Čechy do tábora smrti v rakouském Mauthausenu. A když už se zdálo, že tuto cestu nepřežijí, podařilo se několika hrdinům z Horní Břízy dát potřebným trochu jídla a vody.
 
 
*Veru


4 komentáře: