pátek 23. června 2023

Černý dort

Stará tajemství, která se rozpínají po celých desetiletích. Sblíží nebo rozdělí?


Byron a Benny, sourozenci, kteří se setkávají po smrti své matky před těžkým rozhodnutím. Zanechala jim vzkaz, který je nutí spolu opět začít komunikovat a jít po stopách matčiných tajemství. Ocitáme se na prahu dvou časových linek, které se jemně prolínají a otevírají mnohá témata, která jsou velmi choulostivá a dotýkají se nás všech. Sledujeme černošskou komunitu v době, kdy byla diskriminována a kdy se recept na černý dort předával z generace na generaci. Černý dort jako symbol smíření rodinných hádek, oslav a jako symbol svobodné vůle. 

Celý příběh začíná v roce 1965 na pobřeží západoindického ostrova a je poznamenán velkou tragédií. Postupně odkrýváme život mladé Eleanor a sledujeme její životní cestu, plnou překážek, ale i výher. Byron a Benny musí společně tuto cestu ujít se svou mrtvou matkou a na konci je snad čeká pochopení sebe sama a smíření.

Bolest, ztráta, nepochopení a neúcta k druhému. Ale také radost, síla a láska. To jsou hlavní body tohoto románu, který se mi dostal do rukou. Je neobvyklý už tím, že pojednává o černošské komunitě, která čelila a bohužel i nyní čelí velkému rasismu a nejednou se jim dělo velké bezpráví.

Pojednává o snaze matky usmířit své děti a opět stmelit svou rodinu, až tady nebude a zda se jí to podaří svým vzkazem a následnou cestou svých děti musíte posoudit sami.

Černý dort si získává srdce mnoha čtenářů po celém světě a je osvěžující svým tématem, i když zdaleka není jednoduché. Ale kniha je čtivá a hlavní protagonisté si vás získají svým velkým srdcem a smyslem pro spravedlnost a sílu bojovat o svá práva.



Za recenzní výtisk děkuji Nakladatelství Metafora.

Kniha:     Černý dort
Autor:     Charmaine Wilkerson
Vydal:     Metafora
V roce:   2023
Stran:    320

 

Žádné komentáře:

Okomentovat