pátek 15. března 2019

Děj tělu šanci k přirozené rovnováze, štíhlosti a zdraví


 
Jak porozumět svému tělu a jak ho dostat do rovnováhy? Jak se vyhnout únavě, stresu či nadváze, jak předcházet nemocem nebo jak se zbavit závislosti na sladkém? Klíčem je obnovení individuální a přirozené rovnováhy vašeho těla.

Ivana Stenzlová podává jedinečné vysvětlení a návod v jednom. Jako odborný mikrobiolog a specialista na výživu srozumitelně vysvětluje, co přesně se v lidském těle děje, a přináší manuál, jak přirozeně dosáhnout metabolické rovnováhy, která je předpokladem trvalé štíhlosti a opravdového zdraví. Autorčin přístup je unikátní tím, jak funkčně propojuje poznatky moderní biologie a dietologie s moudrostí tradiční čínské medicíny a celostního přístupu.

Ivana Stenzlová prostřednictvím svých vyvážených a lahodných receptů představuje takzvanou pětielementovou kuchyni. Jídlo připravené tímto způsobem v těle vyvolává správnou hormonální odezvu, je nutričně vyvážené a v souladu s ročním cyklem. Každý člověk je originál. Kniha nás proto naučí sestavovat si vyvážený jídelníček skutečně na míru a individuálně. Jedno je však tomuto stravování společné: výsledkem je harmonizace těla a přirozené vedení k rovnováze, optimální váze a hlavně zdraví.

Publikace obsahuje více než 60 receptů podle pěti elementů (dřevo, oheň, země, kov, voda) od polévek po dezerty, najdete zde také recepty na domácí kefíry, kváskový chléb, vývary anebo se také dozvíte harmonizační účinky koření a bylinek.

Kniha začíná teoretickou částí, kde autorka mluví zhruba na 120 stranách o rovnováze těla, přejídání, potravinách, které vedou k hormonální nerovnováze, jak dostat chutě na sladké pod kontrolu, kolikrát za den je vhodné jíst anebo také že nejsme to, co jíme, ale to, co trávíme. Další část je praktická, kde se dozvíme vše o pečení domácího kváskového chleba, o výrobě mléčného a vodního kefíru a seznámí nás s pěticentovou kuchyní napříč obdobími.

Další kapitoly jsou už čistě recepty, které jsou rozdělené na elementy:

-         DŘEVO (jaro) – zde jsou recepty například na domácí kokosové mléko, příprava domácího přepuštěného másla, snídaňové detox smoothie, detoxikační polévka, zelený chřest s kuřecím masem v kokosové omáčce a spousty dalších.

-         OHEŇ (léto) – tady najdeme recepty jako quinoový salát řeckého typu, cizrnový krém s tymiánem, krůtí špízy s grilovanou letní zeleninou a rajčatovo-mandlovým dipem nebo čokoládovou quinou s višněmi.

-         ZEMĚ (babí léto) – zde jsou recepty na jáhlovou kaši se sušeným ovocem a ořechy, avokádový koktejl plný zdravých tuků, květáková polévka s kešu oříšky či mleté hovězí na mrkvi s bylinkami.

-         KOV (podzim) – tady najdete jídla jako čokoládovo-ovesná kaše s tahini a banánem, polévka z červené řepy s jablky a koriandrem, těstovinový salát z červené čočky, čokoládovo-jablečný kefírový dort.

-         VODA (zima) – v posledním elementu jsou recepty například na hovězí domácí karbanátky s pečenou zeleninou, gratinované batáty s kysaným zelím a chilli, jablečný chlebíček a spousty dalších zdravých dobrot.

 

Sama jsem se rozhodla jako první vyzkoušet čočku na listovém špenátu se žampiony, která spadá do nynějšího elementu dřevo – jaro. Je to pokrm připravený v jedné pánvi, nic složitého, pokud si namočíte předem čočku. Je to rychlý, lehký oběd a mně opravdu moc chutnal. Vynikající!

 



Kniha je krásně zpracovaná, na každé stránce jsou fotografie a já jsem se opravdu dozvěděla hodně nového. Bílý cukr jsem odhodila už dávno, používám třtinový nebo sladidlo. Vím, že pro tělo není sladidlo moc dobré, ale co jsem netušila, že ani agávový sirup není moc dobrý, protože je vysoce průmyslově upravený a velmi zatěžuje játra vinou vysokého obsahu fruktózy. O třtinovém cukru nebo třeba čekankovém sirupu se tu autorka nezmiňuje. Dozvěděla jsem se, že ani stévie není nic dobrého pro tělo, a po pravdě jsem ráda, protože s její chutí bojuji už dlouho. Takže jsem nakoupila kokosový cukr, což je vymačkaná a usušená šťáva z květů kokosových palem. A také panelu, kterou jsem doposud neznala. Panela neboli Rapadura se získává sušením šťávy z cukrové třtiny. Což je vlastně nejvyšší možná kvalita třtinového cukru. Má vysokou sladivost, takže je vhodná i na pečení, stejně jako BIO med.  Další přírodní sladidla jsou sušené ovoce, javorový sirup a datlový sirup. Všechna tahle zdravá sladidla z přírody nezvyšují hladinu krevního cukru díky vysokému obsahu vlákniny, vitaminu a minerálů.

Kniha se stane určitě mým denním pomocníkem a rádcem a já jsem moc ráda, že jsem se k této zajímavé publikaci dostala.

 

Moc děkuji za recenzní výtisk nakladatelství SMART PRESS.

Knihu koupíte zde.

 

  

2 komentáře:

  1. Kniha vyzerá super, veľmi sa mi páči to rozdelenie na elementy :)
    What A Fancy World

    OdpovědětVymazat