Jak porozumět svému tělu a jak ho dostat do
rovnováhy? Jak se vyhnout únavě, stresu či nadváze, jak předcházet nemocem nebo
jak se zbavit závislosti na sladkém? Klíčem je obnovení individuální a
přirozené rovnováhy vašeho těla.
Ivana
Stenzlová podává jedinečné vysvětlení a návod v jednom. Jako odborný
mikrobiolog a specialista na výživu srozumitelně vysvětluje, co přesně se
v lidském těle děje, a přináší manuál, jak přirozeně dosáhnout metabolické
rovnováhy, která je předpokladem trvalé štíhlosti a opravdového zdraví.
Autorčin přístup je unikátní tím, jak funkčně propojuje poznatky moderní
biologie a dietologie s moudrostí tradiční čínské medicíny a celostního
přístupu.
Ivana Stenzlová prostřednictvím svých vyvážených a lahodných receptů představuje takzvanou
pětielementovou kuchyni. Jídlo připravené tímto způsobem v těle vyvolává
správnou hormonální odezvu, je nutričně vyvážené a v souladu s ročním
cyklem. Každý člověk je originál. Kniha nás proto naučí sestavovat si vyvážený
jídelníček skutečně na míru a individuálně. Jedno je však tomuto stravování
společné: výsledkem je harmonizace těla a přirozené vedení k rovnováze,
optimální váze a hlavně zdraví.
Publikace
obsahuje více než 60 receptů podle pěti elementů (dřevo, oheň, země, kov, voda)
od polévek po dezerty, najdete zde také recepty na domácí kefíry, kváskový
chléb, vývary anebo se také dozvíte harmonizační účinky koření a bylinek.
Kniha
začíná teoretickou částí, kde autorka mluví zhruba na 120 stranách o rovnováze
těla, přejídání, potravinách, které vedou k hormonální nerovnováze, jak
dostat chutě na sladké pod kontrolu, kolikrát za den je vhodné jíst anebo také
že nejsme to, co jíme, ale to, co trávíme. Další část je praktická, kde se
dozvíme vše o pečení domácího kváskového chleba, o výrobě mléčného a vodního
kefíru a seznámí nás s pěticentovou kuchyní napříč obdobími.
Další kapitoly jsou už čistě recepty, které
jsou rozdělené na elementy:
-
DŘEVO
(jaro) – zde jsou recepty například na domácí kokosové mléko,
příprava domácího přepuštěného másla, snídaňové detox smoothie, detoxikační
polévka, zelený chřest s kuřecím masem v kokosové omáčce a spousty
dalších.
-
OHEŇ
(léto) – tady najdeme recepty jako quinoový salát řeckého typu,
cizrnový krém s tymiánem, krůtí špízy s grilovanou letní zeleninou a
rajčatovo-mandlovým dipem nebo čokoládovou quinou s višněmi.
-
ZEMĚ
(babí léto) – zde jsou recepty na jáhlovou kaši se sušeným
ovocem a ořechy, avokádový koktejl plný zdravých tuků, květáková polévka
s kešu oříšky či mleté hovězí na mrkvi s bylinkami.
-
KOV
(podzim) – tady najdete jídla jako čokoládovo-ovesná kaše
s tahini a banánem, polévka z červené řepy s jablky a
koriandrem, těstovinový salát z červené čočky, čokoládovo-jablečný
kefírový dort.
-
VODA
(zima) – v posledním elementu jsou recepty například na
hovězí domácí karbanátky s pečenou zeleninou, gratinované batáty
s kysaným zelím a chilli, jablečný chlebíček a spousty dalších zdravých
dobrot.
Sama
jsem se rozhodla jako první vyzkoušet čočku na listovém špenátu se žampiony,
která spadá do nynějšího elementu dřevo – jaro. Je to pokrm připravený
v jedné pánvi, nic složitého, pokud si namočíte předem čočku. Je to
rychlý, lehký oběd a mně opravdu moc chutnal. Vynikající!
Kniha
je krásně zpracovaná, na každé stránce jsou fotografie a já jsem se opravdu
dozvěděla hodně nového. Bílý cukr jsem odhodila už dávno, používám třtinový
nebo sladidlo. Vím, že pro tělo není sladidlo moc dobré, ale co jsem netušila,
že ani agávový sirup není moc dobrý, protože je vysoce průmyslově upravený a
velmi zatěžuje játra vinou vysokého obsahu fruktózy. O třtinovém cukru nebo
třeba čekankovém sirupu se tu autorka nezmiňuje. Dozvěděla jsem se, že ani
stévie není nic dobrého pro tělo, a po pravdě jsem ráda, protože s její
chutí bojuji už dlouho. Takže jsem nakoupila kokosový cukr, což je vymačkaná a
usušená šťáva z květů kokosových palem. A také panelu, kterou jsem doposud
neznala. Panela neboli Rapadura se získává sušením šťávy z cukrové třtiny.
Což je vlastně nejvyšší možná kvalita třtinového cukru. Má vysokou sladivost,
takže je vhodná i na pečení, stejně jako BIO med. Další přírodní sladidla jsou sušené ovoce,
javorový sirup a datlový sirup. Všechna tahle zdravá sladidla z přírody nezvyšují
hladinu krevního cukru díky vysokému obsahu vlákniny, vitaminu a minerálů.
Kniha
se stane určitě mým denním pomocníkem a rádcem a já jsem moc ráda, že jsem se
k této zajímavé publikaci dostala.
Moc
děkuji za recenzní výtisk nakladatelství SMART PRESS.
Knihu
koupíte zde.
Kniha vyzerá super, veľmi sa mi páči to rozdelenie na elementy :)
OdpovědětVymazatWhat A Fancy World
Je opravdu výborná a doporučuji :-)
Vymazat