středa 18. května 2022

Jak je to doopravdy s počasím

 


Krásná poučná kniha plná pohádek o počasí, ale také s vysvětlením toho, jak je to s různými přírodními jevy ve skutečnosti.



Anotace:

Dětská kniha, plná kouzelných ilustrací, ke které se budete rádi vracet. Je plná milých pohádek o počasí vhodných i pro nejmenší. Malé zvídavé holčičce Janince se zdají pohádkové sny o počasí. Po probuzení jí dospělí vysvětlí, jak je to s počasím a přírodními jevy doopravdy. Nejmenším dětem přečtete jen pohádky, starším dětem jsou určeny pohádky i vysvětlení.

 

Janinka nemohla kvůli bouřce, která řádila za okny, vůbec usnout. Konečně se přestalo blýskat, ale začalo lít jako z konve a provazce vody bičovaly střechu. Najednou to byly ale čím dál větší rány. Znělo to, jako by někdo házel na střechu kamení.

„Co to může být?“ říkala si potichu Janinka a opatrně se vyplížila zpod peřiny, aby nevzbudila maminku nebo tatínka vedle na posteli.  Zůstala u okna jako přikovaná. Po střeše se koulely malé bílé a průhledné kuličky, co vypadaly jako led, který dává maminka Janince a Tomíkovi v létě do ovocné limonády.

 


Kniha je rozdělená na několik kapitol podle druhů počasí, jako jsou například déšť, vítr, pára nad rybníkem, červánky, duha, mlha a spousty dalších. Příběh vypráví dobrodružství malé pětileté holčičky Janinky, která tráví spousty krásných chvil v přírodě, ale i na zahrádce u babičky a dědečka. Každá kapitola je rozdělená na tři části. První je příběh, kde zažívá Janinka s rodinou svá dobrodružství. Druhá je sen, který je vlastně jako pohádka pro nejmenší čtenáře, a jsou to sny, co se malé holčičce v noci zdají. A třetí část je vysvětlení každého přírodního jevu, o kterém byl také sen.

Pohádka je moc hezky napsaná, srozumitelně a hlavně je nenásilnou formou poučná. Děti, ale také určitě mnozí dospělí, se v knize dozvědí mnoho nových informací. Jak třeba vzniká déšť, bouřka, sníh a podobně. Navíc obsahuje nádherné ilustrace, a ty zabaví i ty nejmenší čtenáře. Nám se kniha moc líbila a určitě se k ní budeme postupně často vracet, až naše malá Ellí bude lépe chápat a bude chtít vědět více o počasí a světě okolo. Určitě jí tuto knihu znovu přečtu a já věřím, že se k ní bude vracet ještě mnohokrát i sama, až si bude číst.

 

Moc děkujeme autorce knihy, Monice Alžbětě Svobodové, za recenzní výtisk.

Knihu koupíte například zde.

 



Žádné komentáře:

Okomentovat