úterý 16. srpna 2016

Není recenze jako recenze


Odpusťte mi mé malé zamyšlení nad byznysem zvaným Kniha....

Ve světě knih jsem zcela jistě ještě nováčkem a ještě dlouho budu. Čtu hodně, čtu často a proč to tedy nezkusit s recenzemi. 
Odvážila jsem se a posílena úspěchem v soutěži o nejlepší recenzi, jsem oslovila velkou spoustu nakladatelství, vydavatelství s nabídkou na spolupráci.
Neměla jsem nejmenší tušení, jak obrovské množství lidí recenzuje knihy. A kolik je blogů zaměřených na knížky. Nepřeberné množství. Teď už chápu, že nabídka převyšuje poptávku.
Ale nechápu, podle jakých kritérií si nakladatelé vybírají své recenzenty.Protože podle recenzí určitě ne-dle mého.
Na jedné straně máme blogery, kteří si u čtení knihy, kterou chtějí recenzovat, dělají poznámky, jdou do přírody, nafotí krásné fotky knížky, pohrají si s tím.
Na straně druhé je bloger, který se zásobí recenzními výtisky, přečte si anotaci a pak to hodí na stránky blogu a vychválí knihu do nebes, i kdyby  byla sebevětší brak.
A nakladatelství posílá další, další, další knihy.
A jak k tomu přijde jeden začínající bloger, který knihy vášnivě miluje, knih si váží a opravdu je čte? Nezbývá mu nic jiného, než stále dokola rozesílat e-maily a pak číst odmítavé odpovědi, nebo mu neodpoví vůbec.

Já osobně si každého recenzního výtisku nesmírně vážím, protože je to pro mě odměna. Vždyť jsem ho přece dostala zcela zdarma, tak si zaslouží naši pozornost a trochu té péče.

Nějak se nám v tom byznyse ztrácí ten okamžik vzrušení, když otevíráme novou knížku, když začínáme číst první stránku.

 A to je velká škoda, vždyť ty knížky tak hezky voní :)



17 komentářů:

  1. přesně tak, je to i závazek, musí se člověk trochu snažit, aby to stálo za to...

    OdpovědětVymazat
  2. Taky si myslím! Trochu péče, když už ji máme zdarma, by si knížka zasloužila. Jinak to přece nedává smysl.

    OdpovědětVymazat
  3. Moc pěkný a výstižný článek, Jani :) Pokud chci knihu na recenzi, musím si s tím potom dát také trošku práci. Je to závazek. Ovšem ani ze stránky nakladatelů to není vždy tak, jak by mělo být. Nebaví mě neustálé se připomínání, proč tedy nabízejí recenzní výtisky a spolupráci, když potom přestanou komunikovat? Proč nenapíšou, je to jednorázovka? Tohle mi tak dokáže otrávit potěšení z knihy, že mám dost často chuť se na všechny spolupráce vykašlat. A není to jedno nakladatelství, jeden e-shop, spíš mi připadá, že se to stává pravidlem. Další věcí je, že nakladatelům nevadí recenze s pravopisnými chybami. Je vidět, že to prostě nečtou a stačí jim, že je kniha vychválena. Tak to jsem asi trošku zas na to koukla z druhé stránky, ale asi jsem si potřebovala i trošku ulevit :)
    Měj se krásně, Jani :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No to je naprosto v pořádku, já to taky musela sepsat, protože ten přístup je smutný. A myslím, že zúčastnění ví, o kom píšu, že knížky na recenzi nečte a pořád má pravidelný přísun. A my, co se poctivě snažíme, děláme si přípravu, tak jsme odmítáni.

      Vymazat
  4. Šári naprostý souhlas. Je fakt, že kolikrát je to nad naše psychické i fyzické síly :-( a ta špatná komunikace s některými je ubíjející :-( *Veru

    OdpovědětVymazat
  5. Nic nedokáže zamrzet tolik, jako když se s recenzí opravdu děláš, fotíš hezké fotky a pak vidíš, jak někdo napíše pár řádků, které neobsahují o mnoho víc než: "kniha se mi děsně líbila" a kryté: "a teď si jdu napsat o milion dalších recenzních výtisků, protože prostě můžu".
    Chyba je rozhodně na straně nakladatelství, kteří si blogery pečlivě nevybírají a berou každého prvního.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Výkřiky typu-Kniha byla skvělá, spisovatelka mě rozhodně nadchla-tak z toho už mám husí kůži! To přece není recenze. A za odměnu na, tady máš další výtisk. Je to smutné!

      Vymazat
    2. Jani, mluvíš/píšeš mi z duše :)

      Vymazat
  6. Me zas vadi, kdyz jim posle recenzi clovek, co si s ni da praci, ale oni ani neodepisou.Jenze kdyz jim druhy den posle recenzi nekdo, kdo to od prvniho opsal svymy slovy, tak ji zverejni.Je videt ,ze je poradne ani nectou. :-(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nečtou, bohužel. Někteří napíšou recenzi pouze z anotace, nebo ji přepíšou odjinud. Tím pádem jsou velmi rychlí a hrnou se jim další a další knihy.

      Vymazat
  7. Tak já jedu sama za sebe. Psaní recenzí mě baví a nepotřebuju k tomu žádné nakladatelství ani spolupráce. Prostě si přečtu knihu, starou třeba i sto let a pak prostě na ni napíšu recenzi, ať už dobrou nebo ne. A když tak pozoruji, abych se někoho doprošovala o knihu.. Na to bych neměla nervy ani náladu. Ale jinak máš pravdu. Taky jsem narazila na recenze, které mě jako potenciálnímu čtenáři dané knihy nic nedá a nemám chuť ji číst. A pak narazím na recenzi té samé knihy na jiném blogu a můj pohled na ni se změní, protože je napsána opravdu dobře. Což je škoda.. Když už se pro tu spolupráci někdo rozhodne, tak by se měl snažit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím s tvým názorem do puntíku. I když jsem bloggerem jenom měsíc a půl, tak vím na 100%, že nebudu žebrat u nakladatelstvích o knížku. Máme knihovny, odtamtud je taky získám zadarmo.

      Vymazat
  8. Recenzní výtisk je vlastně kniha zdarma a když nakladatelství Vaši recenzi nasdílí, je to pro mě jakási satisfakce, že třeba píšu dobře. A co si budeme nalhávat-kniha zdarma je velké plus. Ale prostě mi vadí, že si toho někdo neváží a bere knihy jenom jako kus do knihovny. Tohle by nemělo být.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já už mám tolik knih, že si je při koupi vybírám a pak chodím do knihovny. Zase na druhou stranu kniha zdarma je fajn. Ale potřebuji vědět, že opravdu stojí za to, abych ji vlastnila. A určitě s Vámi souhlasím. Když chce někdo knihu na zrecezování, tak by si toho měl vážit a ta recence by tomu měla odpovídat :)

      Vymazat
  9. Je to o lidech jako vždycky,.. Ať už z jedné nebo z druhé strany.
    Blogeři- někteří strašní, ale já osobně třeba nefotím, neumím to. Nicméně se alespoň snažím psát po svéma ne jen opisovat děj.A nejdu jen po recenzácích, je to o čtení a o mě, ne o výtiscích zdarma.
    Nakladatelství a e-shopy - když nekomunikují, tak to neřeším a kašlu na to, pokud komunikují, super - mám radost a s větší chutí se pak hrabu v jejich novinkách a nabídkách. Ale jo, taky mi přijde hloupé, když vykřikují že hledají recenzenty a pak se buď neozvou( ale tak dobře, asi jsem jim nesedla a to chápu) nebo řeknou, že fajn, budeme spolupracovat a PAK se neozvou. Zas mi přijde hloupé se připomínat,..

    OdpovědětVymazat
  10. A já vůbec nechápu, proč se blogy zakládají blogy jenom proto, abych získával recenzní výtisky. Jak jsem psal na svém blogu, tak mnozí knižní blogeři do knihovny nikdy nepáchli. Co je těžkého získávat "zadarmo" knížky z knihovny (sice je člověk potom musí vracet, ale pořád je může mít měsíc doma).
    Tak či tak, znám jednu knižní blogerku, kterou oslovilo jedno nakladatelství, zda by s ní nechtělo spolupracovat. Já sám jsem příznivcem headhuntingu(doslovně lovení hlav), kdy nakladatelství se samo koukne na blogy a napíše dotyčnému bloggerovi s nabídkou spolupráce

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale my jsme nezaložily blog kvůli recenzákům :D :D :D My jich zase tolik nemáme :D Já osobně chodím do dvou knihoven, další knihy i pravidelně kupuji. Já jsem se jen pozastavila nad tím, jak je možné, že někdo, kdo recenzní výtisky ani nečte, má spoustu nabídek a někdo, kdo to dělá poctivě, se nechytá :)

      Vymazat