čtvrtek 11. srpna 2016

Zapomenutá zahrada


                

Vidět dům zevnitř byl zvláštní pocit. Podivný, ale jiný, než očekávala. Prošla halou, vystoupala po schodišti, okukovala dveře a stále dokola si opakovala: Tady sedávala maminka, tudy chodila, tady se milovala. Čekala, až se dostaví šok. Až se ze stěn uvolní lavina poznání a zavalí ji, až kdesi v hloubi nitra pozná, že je doma...

       Kniha začíná v roce 1913 na lodi, kde se ukrývá malá holčička a čeká, až se pro ni vrátí záhadná žena, které říká Spisovatelka. Jenže ta se nevrátí a holčička, stále čekající v podpalubí velké lodi, dopluje až do daleké Austrálie, kde nikoho nezná a nikdo na ni nečeká.

       Přesuneme se do roku 1930, z holčičky je mladá žena Nell, která právě slaví zásnuby. A její život se hroutí jako domeček z karet, když se její otec rozhodne jí svěřit tajemství. Tajemství, které navždy změní její osud, které ji donutí zpřetrhat vazby se svou rodinou  a začít někde daleko, úplně jinak. Vdá se, porodí dceru a ve chvíli, kdy se rozhodne vypátrat starou pravdu, jí vstupuje do života vnučka Cassandra a její pátrání zůstává nedokončené.


Rose si přehodila přes ramena šál a zkřížila paže na hrudi, ale chlad nezahnala. Když se rozhodla posedět na slunci, byla Eliza tou poslední osobou, o níž by předpokládala, že ji v zahradě uvidí. Krev jí ztuhla v žilách. Jak mohla Eliza vědět, že ji s Ivory zastihne samotnou? Hlídala snad zahradu? Čekala na okamžik, kdy ji překvapí? A proč teď? Proč se po třech letech ukázala právě teď?

       Další časovou rovinou je rok 2005, kdy Cassandra v pozůstalosti po babičce získává dům v Anglii. Sama se vyrovnává s hlubokým smutkem a cestu do Cornwalu bere jako možnost zapomenout. Najde starý příběh nenávisti, zrady, lásky a sama nachází své vlastní štěstí.
    
       Přestože má knížka víc jak 500 stran, určitě se od ní jen tak neodtrhnete.  Já jsem se sice chvílemi ztrácela ve skocích v čase a jménech, ale nemohla jsem přestat číst. Kombinace starého tajemství a pátrání po něm je přesně to pravé pro mě, i když to není krimi, které čtu běžně. Zamilovala jsem se hlavních postav a nakonec jsem byla zklamaná, že už je vlastně konec :)



Kniha:     Zapomenutá zahrada
Autor:     Kate Mortonová
Stran:     512
Vydal:     Ikar

2 komentáře:

  1. Toto je skvělá knížka, jako všechny od Kate Mortonové, je to moje srdcová autorka a určitě nejsem sama.

    OdpovědětVymazat
  2. Určitě ne, taky jsem četla všechny a všechny jsou jedinečné!

    OdpovědětVymazat