pondělí 17. října 2016

Knižní tipy od Verů


Jistě je všichni znáte, nebo jste o nich alespoň slyšeli. Podivní a tři díly Sirotčince od Ransoma Riggse. Polovina čtenářů je zbožňuje a polovina nemusí. První a druhý díl jsem četla před rokem, ale jelikož jsme byli v sobotu v kině na jeho filmovém zpracování, cítím potřebu tyhle skvělé knihy zase nějak vyzdvihnout a doporučit :-)  Zvláště tyto původní obálky, kterým si myslím ta filmová nesahá ani na paty. Ty obálky jsou prostě Podivné a to je na nich to skvělé a úžasné. Myslím, že na první pohled zaujmou každého. Navíc jsou všechny tři díly plné dobových fotografií, které navodí tu správnou atmosféru.


Já jsem tento žánr nikdy předtím nečetla, ani teď ho nevyhledávám. Přestože jsem si kupovala první díl s očekáváním úplně něčeho jiného, tak mě děj moc překvapil. A musím říct mile. Nikdy bych neřekla, že mě žánr fantasy až tolik pohltí. Nepřestávala jsem číst dál, pokračovala hned druhým dílem, který - hlavně ta část z období druhé světové války - byl také skvělý. Třetí díl mám koupený hned co vyšel, tuším v dubnu, ale bohužel na něj zatím nebyl čas. Zimní období je podle mě pro tuto knihu ideální, takže se do něj co nejdřív pustím.



Film byl podle mého také skvělý, ale zase, stejně jako knihy, nemusí oslovit každého. Pro fanoušky Sirotčince slečny Peregrinové bude určitě super. Nesmíte ho vynechat!! Bála jsem se, že proběhne zklamání, jako ostatně u většiny zfilmovaných knih, ale vůbec ne. Byla jsem nadšená! Moc se mi to líbilo :-) Zde je odkaz na oficiální trailer k filmu :-)

 
A teď už pojďme, pro ty, kteří přece jenom sérii neznají, představit anotací:
 
 
 
Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti
 
Ransom Riggs
 
Tajemný ostrov. Opuštěný sirotčinec. Zvláštní sbírka velice podivných fotografií. To vše čeká
na odhalení v knize Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti, nezapomenutelném románu, kde děj a děsivé fotografie přináší jedinečný čtenářský zážitek. Náš příběh začíná strašnou rodinnou tragédií, která přivede šestnáctiletého Jacoba k cestě na vzdálený ostrov u břehů Walesu, kde objevuje rozpadající se trosky sirotčince slečny Peregrinové pro podivné děti. Když Jacob bloumá jeho opuštěnými ložnicemi a chodbami, ukazuje se postupně, že děti slečny Peregrinové byly víc než podivné. Byly možná nebezpečné. Možná byly na opuštěném ostrově drženy v jakési karanténě z velmi dobrých důvodů. A nějak – i když to zní jako něco nemožného – jsou možná stále naživu.

Fantasy doprovázená strašidelnými starými dobovými fotografiemi, při které běží mráz po zádech. Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti zaujme dospělé, teenagery a všechny, kdo mají rádi temná dobrodružství.


 

 
 
 
Podivné město - Ransom Riggs
 
Mimořádná pouť, která začala v knize Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti,
pokračuje. Jacob Portman se vydává se svými novými přáteli na cestu do Londýna, podivného hlavního města celého světa. Doufají, že zde naleznou lék pro svou milovanou ředitelku, slečnu Peregrinovou. Jenže ve městě ničeném válkou číhají nečekaná překvapení na každém rohu. A než Jacob dovede podivné děti do bezpečí, musí učinit důležité rozhodnutí, které se týká jeho lásky k Emmě Bloomové.

Prázdné město vtáhne čtenáře do imaginárního světa telepatie a časových smyček, cirkusových triků a vlkodlaků – do světa obydleného „podivnými“ dospělými, vrahounskými stvůrami a bizarními druhy zázračných zvířat. Stejně jako v prvním díle v sobě i druhá část Podivných dětí spojuje napínavou fikci s dosud nepublikovanými dobovými fotografiemi a nabízí tak jedinečný čtenářský zážitek






Knihovna duší - Ransom Riggs

Dobrodružství, které začalo v knize Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti a
pokračovalo v Podivném městě, spěje ke svému strhujícímu závěru v knize Knihovna duší. Šestnáctiletý Jacob v sobě objevuje novou výjimečnou schopnost a proplouvá dějinami, aby zachránil své podivné kamarády z přísně střežené pevnosti. Na cestě ho doprovází Emma Bloomová, dívka s ohněm v konečcích prstů, a Addison MacHenry, pes s nosem, který dokáže vyčenichat naše ztracené děti.

Cestují z Londýna současnosti do labyrintu uliček Ďáblova akru, nejmizernějšího slumu celé viktoriánské Anglie, kde bude o osudu všech podivných dětí rozhodnuto jednou provždy. Stejně jako předcházející díly i Knihovna duší v sobě spojuje vzrušu­jící fantasy příběh s dosud nepublikovanými dobovými fotografiemi a při­náší tak jedinečný čtenářský zážitek.




*Veru


4 komentáře:

  1. Máme doma 1. díl, kupovala jsem ho Natálce, kterou ale nechytl. No možná ji někdy zkusím já, kdo ví :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak jsem zvědavá :-) Těžko říct, když slyším ty názory, komu se bude líbit a komu ne :-) Uvidíš Šári, každopádně mě nadchl :-) *Veru

      Vymazat
  2. Skvělý tip :) Práv jsem dočetla první díl a jsem nadšená :) Na další díly se hodlám brzy vrhnout :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Super :-) tak to se ti budou určitě líbit i další :-)

      Vymazat