čtvrtek 20. října 2016

Mrtvý klíč


Její kroky se rozléhaly po bronzové podlaze, když vycházela z trezoru ven. Najednou jí pod nohama zapraskaly malé, kovové spirálky. Klekla si, aby jednu z nich sebrala a přímo před sebou spatřila provrtaná dvířka jedné z bezpečnostních schránek....

29.12.1978 přicházejí zaměstnanci První Clevelandské banky, jako každé ráno, do práce. Ovšem, vstupní dveře jsou opatřeny velkým, kovovým řetězem a v bance je tma. Něco je špatně. Velmi špatně. Nikdo z nich nemá možnost odnést si své osobní věci ze skříněk, pracovních stolů. Jedno je jisté - sem už se nikdy nemohou vrátit.
O dvacet let později se dveře banky opět otevírají, ale pouze stavební společnosti, pro kterou pracuje i Iris Latchová, stavební inženýrka, aby přeměřila prostory pro účel prodeje.
Iris je mladá, svobodná, žije velmi nezávazným způsobem a ráda si přihne. Trochu víc než ráda. Tahle příležitost, zdá se, jí otevře možnosti kariérního růstu.
Ovšem netuší, co vše objeví za zamčenými dveřmi banky. Jaká tajemství se skrývají ve starých, opuštěných kancelářích. Vše zde zůstalo stejné jako před lety. Automat na kávu, který po vhození mince, stále funguje. Stoly plné dopisů, kartotéka, ukrývající tisíce osobních údajů. A trezorová místnost, plná bezpečnostních schránek. Uzamčených v čase.  V jednom z pracovních stolů nachází klíč ke schránce číslo 547 a začne pátrat, kam ho přiřadit. A hlídač Ramone, žijící v prostorách banky, mlčí. Když ve třetím patře honosné budovy, v místnosti ukryté za starou knihovnou, objeví kostru člověka, sama se ocitá v nebezpečí.

Mozaiková podlaha, mahagon a bronz, všechno pokryté vrstvou prachu. Strop dosahoval výšky necelých pěti metrů a neskrýval před světem nic než zatuchlý vzduch, slabou ozvěnu bot a cinkání klíčů. Celé místo působilo jako dávná, černobílá fotografie....
Souběžně s pátráním Iris sledujeme příběh starý dvacet let. Příběh mladé Beatrice Bakerové, jejíž první zaměstnání úřednice v bance se zdá být zároveň i jejím posledním. Spolu s kamarádkou Max se dostává do neuvěřitelného víru záhad a podvodů kolem bezpečnostních schránek. V tetiných věcech najde klíč k jedné z nich a po otevření ztrácí veškerou naději na lepší život. Zjišťuje, že nic není tak, jak se zdálo, že celý její život byla jedna velká lež a její nejbližší zdaleka nejsou tím, za jaké je měla. Začíná boj o holý život, Max je mrtvá a zdá se, že ani Beatrice neunikne. Kdosi ten klíč chce tak moc, že se neštítí ničeho. Unikne a přežije nebo bude odhalena ve svém pátrání po původu klíče?


Já jsem si Mrtvý klíč užila na sto procent. Tajemství je nám dávkováno po doušcích a my je nedočkavě hltáme. Minulost přirozeně vplouvá do současnosti a udržuje nás v napětí po celou dobu čtení. Autorka D. M. Pulley ví, o čem píše. Sama jako forenzní vyšetřovatelka poruch v konstrukcích staveb zná opuštěná místa a v této knize nám je předkládá velmi přesvědčivě. Chvílemi máte pocit, jakoby jste sami stáli na zaprášeném koberci a v ruce drželi starý klíč. A zoufale se chtěli dozvědět, komu patřil a co se ve schránce skrývá.
Doufám, že toto nebyla poslední spisovatelčina kniha. Byla by to velká škoda.


Za recenzní e-book patří mé velké díky Mystery Press.


Kniha:      Mrtvý klíč
Autor:      D.M.Pulley
Vydal:      Mystery Press
Stran:      400


5 komentářů:

  1. Anonymní20/10/16

    Děkuji. Už si jí objednávám jak mne popis zaujal :-). (KH)

    OdpovědětVymazat
  2. Tak to je super! Jsem moc ráda, že moje recenze přispěla ke koupi :)

    OdpovědětVymazat
  3. Knihu už jsem taky zaregistrovala a samozřejmě putovala na seznam :)

    OdpovědětVymazat
  4. A právem! Mistrná dávka tajemství :) Četla jsem jedním dechem :)

    OdpovědětVymazat
  5. Proč mi to děláš tohleto? :D

    OdpovědětVymazat