čtvrtek 20. října 2016

Němá dívka

Poklidným městečkem  Torsby brzy zrána zazní výstřely. Policista Erik Flodin přijíždí na místo činu a hrůzný nález jím otřese. Celá rodina Carlstenových  je vyvražděna, včetně malých synů, kteří neunikli vraždícímu šílenství. Kdo mohl něco tak strašného spáchat? Komu mohl překážet malý kluk, ukrytý ve skříni?
Erik ví, že na tohle jsou jeho policejní zkušenosti krátké a povolává na pomoc kriminálku ze Stockholmu, včetně kriminálního psychologa Sebastiana.
Celý stockholmský tým se vyšetřování ujímá s posedlostí sobě vlastní, i když všichni do jednoho se potýkají s vlastními démony a traumaty. Psycholog Sebastian se stále nevyrovnal se smrtí své malé dcery, Vanja řeší staré rodinné křivdy a Billy se nedokáže smířit  se zastřelením dvou pachatelů při policejní akci. A přestože jejich duše jsou rozervány, snaží se dopadnout bestiálního vraha čtyř lidí.
Jako první se jim připlete do cesty Jan Ceder, vlastnící brokovnici, kterou byla rodina vyvražděna. Bez důkazů a jakýchkoliv přímých ukazatelů jej propouští, netušíc, že za pár hodin bude nalezen mrtvý. Zastřelen onou brokovnicí. Sebevražda? Nebo jen kdosi chtěl, aby to tak vypadalo?
Vrahovo běsnění přežije malá dívenka,která v šoku a z nesmírného strachu uteče a ukrývá se před světem. Psychologu Sebastianovi se ji podaří nalézt, je ale příliš traumatizovaná, aby mohla říct, kdo střílel. Mlčí a maluje obrázky, hrůzu nahánějící výjevy.
Pátrání je dovede až ke starému dolu a velmi nečekanému rozuzlení. Motiv je starý, jako lidstvo samo, ale neméně zbytečný.
Podaří se pomoci malé Nicole? Dovedou policisty její obrázky až k vrahově dveřím?

Tato kniha je již čtvrtou ze série a já doporučuji nejdříve si přečíst předchozí tři díly. Není jednoduché spojit si kousky skládanky životů hlavních postav a občas jsem se ztrácela a pátrala, kdo komu ukřivdil.
Nicméně, pro milovníky švédských detektivek ji doporučuji, Sebastiana se svým přístupem k životu a ženám si určitě zamilujete a celý policejní tým se vám po přečtení vryje pod kůži.

Za recenzní e-book patří mé díky Nakladatelství Host.

Kniha:      Němá dívka
Autor:       Hans Rosenfeldt, Michael Hjorth
Vydal:       Host
V roce:      2015



  • 2 komentáře:

    1. Po knihách jsem už taky pokukovala, ale kdy to má člověk všechno stíhat? Pořád vychází další a další skvělé kousky, pomoooc :))

      OdpovědětVymazat
    2. To mi povídej :) Tak dlouhý seznam nemám ani na měsíční nákup potravin :D

      OdpovědětVymazat