středa 19. října 2016

Nové přírůstky



Včera mi dorazily tyto krásky. Všechny jsou dle mého úžasné.  Sedla jsem si, že se jen chviličku začtu do V šedých tónech, abych věděla jaká bude a odložila jí asi za hodinu a půl, po přečtení půlky knihy :-) :-) . Je opravdu skvělá, Ruta Sepetys píše tak čtivě. V knize není ani jedna věta nudná, žádné zdlouhavé "prázdné" místo a já se nemohla odtrhnout. Na cestě už mám její poslední knihu Sůl moře.

A teď už si pojďme představit knihy v anotacích:



V Šedých tónech - Ruta Sepetys

Píše se rok 1941. Lině je patnáct let a těší se, že po prázdninách půjde na uměleckou školu. Jednoho večera k nim domů ale vrazí sovětská tajná policie a společně s její matkou a malým bráškou ji odvlečou pryč. Čeká je deportace do pracovních táborů na Sibiři.
Lina se musí naučit bojovat o život, přijímat obtížná rozhodnutí, spolknout ponižování a bití a hlavně se nenechat zlomit, udržet si vlastní lidství. A to se jí daří díky rodině a také lásce k výtvarnému umění. I přes ohromné riziko si kreslí a zapisuje, co všechno ona a ostatní lidé okolo ní zažívají. Nejdříve kreslí, protože doufá, že se díky obrázkům a vzkazům jejímu otci podaří je najít a zachránit. Později proto, aby uchovala paměť národa a vzdala tak poctu tisícům nevinných lidí, kteří byli odsouzeni k smrti, ať už okamžité při popravách, nebo pomalejší v pracovních táborech.
Linin pohnutý příběh je plný lidské krutosti a nenávisti, ale zároveň lásky a naděje. Otázkou zůstává, zda naděje a láska dokáží udržet člověka při životě a s hlavou vztyčenou dostatečně dlouho…
 
 
 
Kouzelný náramek - Viola Shipman
 
Díky rodinnému šperku si tři ženy jasněji uvědomí, že na rodině velmi záleží. Příběhy ukryté v přívěscích změní jejich pohled na život a ony najdou novou chuť ho žít.
Lolly dostávala od své matky ke každým narozeninám jedno kouzlo spolu s připomínkou, jak důležité jsou rodinné vzpomínky.
Teď je Lolly sedmdesát let, zhoršuje se jí paměť, a tak si uvědomí, že jí nezbývá moc času na to, aby obnovila vztah se svou dcerou a s vnučkou, protože obě byly stále příliš zaměstnané, než aby si našly chvilku na ni a na její rodinné historky.
Když ale Lollyině dceři Arden kdosi nečekaně zavolá a vyjádří obavu o její matku, vypraví se Arden za ní a vezme s sebou i svou dceru (a Lollyinu vnučku) Lauren. Lolly jim pak vypráví příběhy spojené s jednotlivými přívěsky na náramku – a všechny tři si znovu najdou cestu k sobě navzájem a také radost, naději a lásku.
Kouzelný náramek je dárek, který budete žárlivě střežit ještě dlouho poté, co dočtete poslední stránku.
 
 
 
 
Desátý svědek - Leonard Rosen
 
Z minulosti lze vylovit stejně tak bolest, jako i vzácný poklad…

Přelom jara a léta 1978. Strojní inženýr Henri Poincaré tvrdě pracoval na přípravách k vylovení a záchraně lodního vraku údajně plného zlata, který ztroskotal u nizozemského pobřeží. Před zahájením potápěčských prací si bere vzácnou dovolenou a odjíždí na výlet k Waddenzee, rozlehlým pobřežním písčitým mělčinám. Průvodcem je mu bystrá, schopná a atraktivní Liesel Krausová, která spolu se svým bratrem zdědila rodinný podnik, jež v minulosti vyráběl ocel pro Třetí říši.

Krausovy ocelárny jsou zdrojem obrovského bohatství, snadno svádějícího ke korupci. Čím víc se rozvíjí milostný vztah Henriho s Liesel, tím víc se Poincaré nechává vtáhnout mezi německé přátele sourozenců Krausových, kteří se netají svou nacistickou minulostí. Poincaré se zmítá mezi láskou k Liesel a svým svědomím. Až smrtelná hrozba jej donutí ujmout se vyšetřování, do kterého se nikomu kromě Interpolu nechce.


*Veru

4 komentáře:

  1. Jsem pěkná ostuda, V šedých tónech mám doma strašně dlouho a pořád ji nemám přečtenou. Kouzelný náramek bych taky chtěla, už jen ta obálka je boží. Pěkné čtení Veru :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To musíš napravit Šári :-) taky jsem jí měla na seznamu dlouho :-) A protože vyšla ta Sůl moře, chtěla jsem si ty Šedé tóny přečíst první :) Určitě se ti bude líbit, je to silný příběh. Děkuji moc :-) *Veru

      Vymazat
  2. Úžasné přírůstky, lákají mě úplně všechny! Hlavně tedy Ruta Sepetys, od které právě čtu Sůl moře a je to neuvěřitelné - je na co se těšit :) Určitě si od ní plánuji přečíst i další knihy :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sůl moře jsem právě měla slíbenou od Dobrovského a protože mám V šedých tonech už dlouho na seznamu, rozhodla jsem se jí přečíst první, jsem v cca třičtvrtě knihy a je skvělá. Čte se jedním dechem :) *Veru

      Vymazat