Anotace:
Už naše babičky říkávaly, že polévka je grunt. A nejlepší ze všeho je domácí. Jenže co s tím, když nemáme čas? A po pravdě řečeno, klasické polévky – bramboračka, hrachovka, gulášovka – už nás tak trochu nudí. Chtělo by to něco nového, originálního, dobrého a přitom zdravého. A právě tohle vás v této knize čeká.
Spousta receptů, málo kalorií. Exotické chutě z celého světa. Místo smetany a másla jsou tu výživné oleje z ořechů či semínek, aniž by to ve výsledku nějak ubralo na lahodnosti. A co všechno v knize naleznete?
Polévky pro vegetariány, vegany i pro ty, kteří dodržují speciální dietu
Polévky krémové i chlazené, bujóny a consommé
Patnáctiminutové polévky pro dny, kdy opravdu nestíháte
Polévky ze superpotravin pro superzdravou vzpruhu
Nízkokalorické přílohy a snídaňové misky
Ať už potřebujete něco na zahřátí, pro pozvednutí nálady, k zasycení či ke zdravému mlsání, tady si určitě vyberete.
Polévková mánie je na první pohled krásná a
barevná. Při prolistování zjistíte, že je ke každému receptu fotografie. A tak
to má v každé správné kuchařce dle mého být. Skvělé je, že v knize nenajdete jen
recepty na polévky, ale třeba také na chléb, vločkové sušenky nebo snídaňové
smoothie.
Kniha je rozdělená na pět částí, které jsou
zmíněné výše v anotaci. Nejvíce mě zaujala část „Patnáctiminutové polévky
pro dny, kdy opravdu nestíháte“. To já, vzhledem k zaměstnání a neustálému
zaneprázdnění ocením nejvíce.
Recepty tedy obsahují mnoho přísad, které vůbec
neznám a ani netuším, kde je sehnat. Například omáčka sriracha, sumak nebo
mauricijská papeda. Jiné potraviny naopak znám, ale seženete je možná
v Praze, nebo jiném velkém městě. U nás třeba není k sehnání ani
fenykl.
Polévková mánie je zkrátka pro všechny milovníky
polévek, především jejich exotických verzí.
A teď už o tom, jak jsem z této knížky
vařila. Nejvíce mě zaujaly recepty na dýňovou polévku, na žitný chléb, na
polévku s vaječným kapáním, houbovou polévku a spousta dalších.
Vybrala jsem si, že zkusím polévku s vaječným
kapáním a pohankové tortily s cuketou.
Pohanková mouka má zvláštní specifickou chuť,
ale i můj masožravý manžel chválil, takže jsem měla radost. Kdo má rád slabé a
křupavé, lije na pánev slaboučkou vrstvu těsta, kdo má rád tlustší, nalije více,
podobně jako u palačinek. Já zkusila obě varianty a nám více chutnaly ty slabší
a křupavoučké. Těsto se vůbec nelepí a obrací se krásně. Dopadlo to na
jedničku, jak vidíte na fotkách.
Těsto na tortilu
Polévka byla výborná. Přidala jsem do ní kuřecí
maso z vývaru a opravdu se povedla. Mohu ji jen doporučit.
Mňam, chutná recenze :)
OdpovědětVymazatMoc děkuji Šári :-) trošku jsem z tohohle typu recenze měla strach, jak se s tím vypořádám a nakonec to šlo úplně samo :-)
Vymazat