středa 16. listopadu 2016

Jak dobře znáte svou dceru?





Zavírat oči před vlastní minulostí je spolehlivý způsob, jak si zatemnit budoucnost.





Sue Jacksonová sedí u nemocniční postele své dcery a drží ji za ruku. Očima pátrá v jejím obličeji po sebemenší známce života a bedlivě naslouchá pípání monitoru dechu. Tiše k ní promlouvá a prosí ji, aby otevřela oči. Ale Charlotta ji neslyší. Je v hlubokém kómatu po děsivé nehodě, kdy skončila pod koly autobusu. Náhoda, či úmysl....?

Sue není jen matkou pubertální dcery, o které zjišťuje, že ji vlastně pořádně nezná. Kdysi byla velmi zamilovanou, mladou dívkou, chtěla se vdát za muže svých snů, založit rodinu. Ale něco se zvrtlo. James Evans nebyl oním princem, s kterým prožije zbytek života. Divadelní herec je psychopatický, despotický, vyšinutý žárlivec, který si s ní pohrává způsobem, který i málem zničí. Nespočet žárlivých scén, teatrálních gest, rozchodů,  vyvrcholí v jedno jediné. James si Sue zcela podmaní, když si ji nastěhuje do domu, kde žije se svou matkou a rázem je po lásce. Urážky a bití jsou na denním pořádku a Sue se zcela stává jeho majetkem. Dva roky bezmezné hrůzy a šlapání po jejím sebevědomí. Když se jí podaří uprchnout, je na pokraji sil, ale žije. 


O dvacet let později je Suzann vdaná za poslance Briana Jacksona a vychovávají dceru Charlotte. Dívku, která skočí pod kola autobusu s úmyslem zabít se. Sue nachází její deník a snaží se porozumět, co tak strašného ji přimělo k sebevraždě. Charlotta se zmiňuje o jakémsi tajemství, které se nikdo nesmí dozvědět. Co se mohlo stát? Co se mohlo tak strašně pokazit? Proč se její dcera rozešla s přítelem a přestala se stýkat s nejlepší kamarádkou z dětství? Suzann se snaží přijít všemu na kloub, ale sama se dostává do potíží a začíná ztrácet půdu pod nohama. Stopy ji zavádí až do Londýna, do nočních klubů s nevalnou pověstí, mezi VIP hosty a nestačí se divit, kdo vlastně Charlotta je. Naráží na jméno Mike, které jí nic neříká, ale způsob  jednání toho člověka je jí až příliš povědomý. Až moc důvěrně známý. A když dostane poštou pohlednici a následně sněhové těžítko, rázem má jasno. Byla by to moc velká náhoda. A i když se to zdá nemožné, ví, že noční můra je zpět a hrozí ji zahubit. Ji i její dceru. Nyní už to bude kdo z koho.....


C. L. Taylor přichází s druhou knihou Nehoda, po neméně úspěšné Lži. Oba tituly mají jedno společné. Autorka nás do posledních stránek udržuje v napětí. A přestože asi tušíme, kdo je ten zlý a kdo hodný, konec nás stejně nenechá chladnými. Mě osobně její styl prostě baví. U čtení se rozhodně nenudím a oči mi nedočkavě běhají po řádcích. Hlavní hrdinka je opět trochu naivní a její jednání asi jen těžko, rozumně uvažující člověk, chápe. Ale jak otáčíme stránky, stává se silnější, aby na poslední chvíli mohla vyhrát rozhodující bitvu o vlastní život. 

Za recenzní výtisk patří můj velký dík Nakladatelství DOMINO

Kniha:      Nehoda
Autor:       C. L. Taylor
Vydalo:     Domino
V roce:      2016
Stran:        352

4 komentáře:

  1. To vypadá na bezva knihu.

    OdpovědětVymazat
  2. Zkuste, myslím, že zklamaná nebudete :) Autorčin styl je nenásilný a rozhodně poutavý!

    OdpovědětVymazat
  3. Knížka vypadá zajímavě. Lákala mě od autorky už Lež, ale pak jsem četla různá hodnocení, rozpačitá, tak zatím nevím, zda zkusit :)

    OdpovědětVymazat
  4. Šári určitě zkus! Lež je úchvatná, nedokázala jsem na ni přestat myslet. A Nehoda je taky skvělá!

    OdpovědětVymazat