pondělí 7. listopadu 2016

Tajemný Zámeček Fafák (Veveří) u Litoměřic



Nedaleko Litoměřic se v řídkém lese kousek od silnice nachází tajuplná novogotická stará vila. Dům je dlouhodobě opuštěný, chátrá  a jeho historie je značně ponurá.
 
Říká se mu Fafák, Zámeček nebo také Veveří.
 
Název Fafák je podle prvních majitélů této vily - rodiny Pfaff, která si tuto novogotickou vilu nechala vystavět v 19.století.  V té době se zámečku říkalo Pfaffenhof.
 Majestátní sídlo s dnes již zaroslým venkovním bazénem bylo kdysi chloubou, dnes je z něho však  ruina budící strach.
 
 
 
 
Veveří se mu říká také díky jménu - ale už pozdějšího majitele, který byl národní správce - pan Veverka a budovu spravoval v poválečném období.
 
Někteří hovoří o zvěrstvech, která se měla ve sklepních prostorách budovy odehrávat, jisté však je, že zde za druhé světové války měl sídlo velitelský štáb SS Führungstab Komanda B5. A to především kvůli blízké podzemní továrně Richard I., kde pracovali na konci války vězni z koncentračního tábora v Litoměřicích i v Terezíně. Říká se, že právě ve sklepě této vily docházelo k mučení židovských vězňů, nic takového se však nikdy nepotvrdilo. Také se říká, že sklepení je propojené s továrnou Richard a dá se podzemními chodbami projít. Pokud je to pravda netuším, já to nezkoušela :-)
 
 
Po roce 1948 se vila stala státním majetkem a začala postupně chátrat. Zcela opuštěna byla na počátku 90. let, později měla být rekonstruována právníkem Zdeňkem Altnerem (též známý ze sporu o pražský Lidový dům), ten však veškeré své pohledávky předal v roce 2010 švýcarské firmě H-Holding AG. Nyní je Zdeněk Altner stíhán za maření konkurzního řízení, majitelé vily žijí ve Švýcarsku.
Průhled k nebi - zbytky střechy...
 
 
 
Jako malá jsem se sem několikrát s taťkou měla možnost podívat, detaily už si bohužel nepamatuji, ale vila byla prý ještě v 80. letech minulého století krásná. Luxusně vybavená, měla mozaikové stropy a nádherně obložené koupelny.
 
 
Vstup do oněch tajemných sklepení...

 
Dnes je návštěva budovy nebezpečná, střecha už úplně chybí, i schody chybí a hrozí pád některé ze zchátralých stěn. Střecha s tou typickou věžičkou jako je na první fotce už bohužel spadla a ze střechy nezbylo nic :-( Jen obvodové zdi. I tak vila s  velkými gotickými okny působí mezi vzrostlými stromy  hororově. Možná i proto po jejím opuštění přitahovala okultisty, kteří zde údajně vyvolávali démony. Ať je pravda jakákoliv, jisté je, že místo díky své minulosti působí velmi tajemně a strašidelně.
 
Odkaz na video z místa najdete zde.
 
Letecký záběr, když ještě měl Zámeček střechu...
 
*Veru

Pozn. po zveřejnění: právě dnes 7.11. 2016 výše zmíněný bývalý majitel Zdeněk Altner bohužel zemřel.

13 komentářů:

  1. Anonymní8/11/16

    Pamatuji,když to bylo ještě obyvatelné.Babička bydlela naproti a nějaká paní Hofmanová tam bydlela s druhem a starali se o to.Dnes je to rujna,ale dřív to byla nádhera

    OdpovědětVymazat
  2. Anonymní9/11/16

    Ještě před zhruba čtyřmi lety jsem byl i v půdních prostorách. Cesta po zvětralých schodech byla docela zajímavá (nejdříve člověk vstoupil na pochybný trám a po něm na odpočívadlo a poté po schodech nahoru) a člověk riskoval, že když se propadnou, sletí až do sklepa. Podlaha na půdě byla místy propadlá a člověk skrz ní viděl do patra pod sebou.... Je velkou škodou, že schody do patra vzal již zub času, ale zůstaly vzpomínky .). Sklepení je též super. Na podlaze plno krabiček od nurofenů. Jinak žádnou chodbu, která by měla vést do podzemní továrny Richard jsem nikdy nenašel...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkujeme za krásný komentář :-) Schody jsou bohužel fuč no :-( je to vidět - myslím na čtvrté fotce - :-)

      Vymazat
  3. Jeho zkázu zahájil Český národní investiční fond - JUDr Sisák, pamatujete?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Anonymní10/1/17

      Nyní má tentýž Ústeckou chemičku (Spolek) a pokračuje dál.

      Vymazat
  4. Anonymní11/11/16

    Před dvěma lety tam byl natočen tento klip https://www.youtube.com/watch?v=LoEPZxa7nbQ

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Anonymní13/11/16

      Buďte rádi, že vám za trest nespadl strop na hlavu ! Ta písnička je totiž hrozná... :-)

      Vymazat
  5. Anonymní12/11/16

    No a ted tam vaří pervitin v domečku

    OdpovědětVymazat
  6. Anonymní14/11/16

    Mám prolezlej Richard, ale že by jen náznak nějaké chodby směrem k zámečku, to nee.

    OdpovědětVymazat
  7. Odpovědi
    1. Že je, četla jsem o tom na více forech a i v knihách :-) Ale nejspíš bude zasypaná :-)

      Vymazat