čtvrtek 29. prosince 2016

Norma

Tato kniha je něco naprosto jiného, než jsem dosud četla a co jsem čekala. V anotaci se slibuje, že je to thriller, ale to pro mě opravdu není. Je to psychologická sonda do duše rozpolcené, ustrašené dívky a samotné jádro příběhu je tak neskutečné, že se až děsím, zda to může být pravda.

Celý děj se točí kolem jednoho jediného tématu a tím jsou vlasy. Ano, lidské vlasy. Zvláštní, viďte. Vlasy, jako prostředek moci a důvod k vraždě. 
Hned v úvodu se ocitneme na pohřbu Anity, pracující ve vyhlášeném kadeřnictví. Svůj život ukončila skokem pod vlakovou soupravu metra a po sobě zanechala dospělou dceru Normu Ross a spoustu otázek, na které se jen těžko hledají odpovědi, pokud neznáme Anitinu minulost. 
Normu kontaktuje jakýsi tajemný muž, jménem  Max Lambert, ale jakou roli hrál v matčině životě, Norma netuší. Tedy zatím, neboť vše souvisí se vším. 
Lambert jako bývalý manžel Anitiny kamarádky Heleny, Lambert jako majitel kadeřnictví, Lambert, jako velmi mocný a nebezpečný muž.
V příběhu figuruje okruh lidí, kteří hledají jakousi nahrávku, kterou Anita pořídila a zdá se, že je čímsi nebezpečná. A ano, opět jde o vlasy, dovážené z Ukrajiny od ukrajinských žen. Byznys, který není tak nevinný, jak by se mohlo zdát. 
Norma, ztracená bez své matky, na níž byla zcela závislá, se opatrně vydává po stopách, ale cesta to bude dlouhá a plná nástrah a nebezpečí. Neboť se zdá, že by snad mohlo jít ještě o něco víc.

Finsko-estonská autorka Sofi Oksanen má rozhodně velký potenciál. Za svou knihu Očista získala hned několik literárních cen. 
Ovšem Norma, dle mého,  takového věhlasu nedosáhne. Chvílemi se v příběhu prostě ztrácíte a vracíte se o pár stránek zpět, aby jste se ujistili, že jste vše pochopili správně. Některé pasáže se mohou zdát zmatené a přeskakují z místa na místa, z vypravěče na vypravěče.
Na čtení si musíte vytvořit klid, aby jste se mohli soustředit, jinak se může stát, že vám spousta faktů unikne. Přesto jsem ráda, že jsem knihu dočetla do posledních řádků, přestože byla jiná. A docela určitě si jednou přečtu i  předchozí díla autorky.

Za recenzní výtisk děkuji Knihám Dobrovský.

Kniha:     Norma
Autor:     Sofi Oksanen
Vydal:     Odeon
V roce:     2016
Stran:      328


2 komentáře:

  1. Od autorky mám doma dvě knihy, ale zatím jsem nečetla. Tak jsem zvědavá, jak mi jednou styl psaní sedne.

    OdpovědětVymazat
  2. Rozhodně je její styl odlišný, než jaké jsem dosud četla. Asi se tomu musí přijít na chuť. Ale ještě se ke spisovatelce vrátím s jinou knihou :)

    OdpovědětVymazat