pátek 23. prosince 2016

Tajemství z dalekého Ruska

Nikdy bych nevěřila, že zločin kvůli starému ruskému receptu je možný. Ale kdo ví, lidé umírají i pro mnohem méně, tak proč ne kvůli staré kuchařce....Stará legenda, rod Stroganovů a tajemná Rus, to je příslib dobrého příběhu.

Československo, 1936

U jídelního stolu stojí krásná Paraskěva Bělkinová a chystá oběd pro svého manžela, tak jako každý den. Její dva synové spí a ona si dává záležet, aby bylo vše dokonalé. Květiny ve váze, bílý ubrus. Při čekání otevře receptář v sarafínové vazbě a už přemýšlí, co bude vařit zítra. Čekání je nezvykle dlouhé, Boris nejde a od sousedů slyší tajný šepot, že manžel je jí snad nevěrný. Nevěřícně ho jde hledat a v domku geodetů ho nachází v kompromitující situaci se sličnou kolegyní. Nevěru na můj vkus vyřeší až příliš radikálně. Vběhne do domu, ze stolu strhne ubrus a oběsí se. Na místě, ve vteřině. Za ní zůstávají její synové a zhrzený manžel, do smrti si vyčítající její smrt. A taky starý receptář psaný staroruštinou.

Současnost

V měsíčníku gurmánského časopisu Labužník pracuje Taťána, zvaná Táťa, jako redaktorka a tak trochu potrhlá slečna, která má ve zvyku všemu přijít na kloub a do všeho strkat nos. Když ji kamarádka Bibiana požádá, aby ji zastoupila při rozloučení s jejím zavražděným, údajným milencem Karlem Žamberským, sice zaváhá, ale zvědavost je silnější. A netuší, do jakého nebezpečí se tímto rozhodnutím, zamotá. Rodina Žamberských je po generace plná úspěšných a vlivných podnikatelů, napojená na starý rod Stroganovů. Mimo jiné vlastní restauraci " Červený safián", vyhlášenou tradičním ruským pokrmem - hovězí Stroganov. Tohle ale rozhodně není jediná vražda. Zanedlouho umírá i papá Žamberský, nejstarší člen klanu a příběh se zamotává, zvlášť, když Taťána je vrahem také přepadena. Vrahem, který opakuje jen jednu větu.  "Kde je Féja?" Táti se dostává do rukou velmi stará kuchařka, která evidentně ukrývá cosi tajného, protože lidé kolem ní lžou a někteří se neštítí ničeho. A slovo Féja je v ní mnohokrát opakováno, jen se zdá, že nikdo nemá tušení, o čem je řeč. Krom zasvěcených a těch, kdo znají starou legendu o knížeti Petrovi a jeho lásce k mladé, ale neurozené Fevronii. 
Postupně se odkrývá tajemství staré celá staletí, tajemný recept, kvůli kterému se někdo neštítí vraždit. Ale opravdu je tak vzácný, že kvůli němu musí umírat lidé? A opravdu je pro něj kdosi ochoten dát v sázku vše? A co s tím vším má společného nevinná figurka zvaná Matrjoška?


S autorkou jsem se setkala už po druhé a opět to byla knížka docela čtivá. Žádný thriller, žádné drama, jen plynule jdoucí, jemné krimi. Docela se jí podařilo mě zmást, protože pachatele jsem neodhadla ani v půlce knihy. Velmi poutavé jsou pasáže, kdy se vrací ke starým dobám bolševismu, praktikám STB a legendami opředené Rusi. A rozhodně se mi chvílemi u čtení sbíhaly sliny. Hovězí Stroganov jsem nikdy nejedla, ale mám ho v plánu. A uvidíte, že i vy, po dočtení, na něj dostanete chuť.

Za recenzní výtisk děkuji Nakladatelství MOBA.


Autor:   Naďa Horáková
Vydal:  MOBA
V roce:  2016
Stran:   288


Žádné komentáře:

Okomentovat