úterý 13. prosince 2016

Za tajemstvím rozpálenou Austrálií

Tahle knížka byla rozhodně naprosto odlišná, než jaké běžně čtu. Žádné drama, žádný krvák, jen láska, rodinné vztahy a tajemství. Ale vůbec nelituji, byla krásná.


Lucy, důstojnice Australských ozbrojených sil, se po dlouhých měsících vrací ze své mise v Afghánistánu a těší se na svatbu s milovaným Samem, novinářem a zpravodajem. Jaké je její překvapení, že zatímco ostatní vojáci se vítají se svými milými, na ni čeká na letišti jen matka. Sam nemá čas a Lucy tuší, že je za tím něco víc. Při večerní schůzce zjistí, že Sam jen nezvládá její roli v armádě. Ozve se jeho ješitné a sobecké ego a Lucy, s hrdostí sobě vlastní, vztah ukončí.
Zklamaná a zlomená se vrací do bytu ke své matce a mezi věcmi nachází plechovou krabičku se starými dopisy a fotografií krásné ženy. Vše napovídá tomu, že jde o její babičku George, která zemřela velmi dlouho před jejím narozením. Matky se zeptat nemůže a dědečkovi Harrymu se o minulosti příliš mluvit nechce. Navíc vztah matky a dědečka nikdy nebyl dokonalý, bylo mezi nimi příliš křivd a nevyřčených výčitek. Lucy cítí, že je ten správný čas vydat se do Anglie, rodiště její babičky a zjistit o ní víc. A kdo ví, co všechno ji na cestě potká.



Spolu s příběhem Lucy sledujeme i příběh mladé debutantky George a jejího vojáka, hrdiny z bitvy o Tobrúk. Zažijeme s nimi debutantský ples u samotné královny i začátek druhé světové války. Z naivní a veselé George se stává zamyšlená a uvědomělá pracovnice v logistice, sledující, jak její přátelé trpí pod tíhou války. Ale setkání s mladým Harrym jí vnese do života štěstí, lásku, ale i nebezpečné dobrodružství, kdy prchali před Japonci australskou buší.
Jak jinak by tento příběh mohl dopadnout, než láskou až navěky. Ale to navěky netrvalo zas tak dlouho, aby spolu George a Harry mohli zestárnout. Štastný život v australském vnitrozemí, na dobytkářské farmě Kalkadoon přetrhne její smrt a Harry s pětiletou dcerou Rosie zůstává sám. A učiní rozhodnutí, kterého už navždy bude litovat a je předzvěstí jejich vztahu.


Utajená léta spisovatelky Barbary Hannay bych si asi normálně nevšimla. Ale staré tajemství a pátrání po něm, to je téma, které prostě mám ráda. A docela ráda si odpočinu od krváků, kterých mám ve své knihovně víc než dost. Ale ani tak tohle není kniha jen pro slečinky. Pořádně se zapotíte v horké Austrálii, nebo při náletech v Londýně. Užijete si úžasné popisy drsného australského vnitrozemí, i deštivé Anglie.
A rozhodně se nebudete nudit. Můžete si vybrat, zda fandit drsnému vojákovi Harrymu a jeho křehké Georgianě, nebo důstojnici Lucy a jejímu nově se rodícímu vztahu s tajemným Nickem.
V březnu příštího roku vychází autorčina nová kniha, Návrat na Moonlight Plains, a rozhodně jsem si ji připsala na seznam. Co já vím, třeba mě zase popadne oddechová chvilka a zatoužím rozplést další tajemství.


Za recenzní knihu patří můj dík Dobrým knihám.

Kniha:   Utajená léta
Autor:    Barbara Hannay
Vydal:   Nakladatelství Baronet
V roce:  2016
Stran:   408

4 komentáře:

  1. Opravdu jsi mě nalákala, parádní recenze. ;-)

    OdpovědětVymazat
  2. Opravdu jsi mě nalákala, parádní recenze. ;-)

    OdpovědětVymazat
  3. Děkuju moc Míšo :) Stejně jako jsem psala Veru, Tobě by se taky mohla líbit :) A ještě jednou díky :)

    OdpovědětVymazat