pondělí 30. ledna 2017

Smrt v zádech

V pořadí již devátá kniha skvělého Harlana Cobena s názvem Smrt v zádech dobyla první příčku v žebříčku bestselerů New York Times a rozhodně právem.
Cobenovky prostě nezklamou, dokonale vás vtáhnou do děje, nechají vás při myšlence, že je to přece jasné a na konci přijde takový obrat, že tomu lze jen těžko uvěřit.
Tahle kniha je neuvěřitelná. Nic není tak, jak vypadá a pravda je hluboko skrytá.

Armádní kapitánka Maya Sternová-Burkettová jednoho vlahého večera přišla o manžela. Joe Burkett, jeden ze synů velmi bohaté a vlivné rodiny, byl zavražděn a Maya se stala přímým svědkem. Jakoby nestačilo, že je plná žalu, ocitá se v hledáčku detektiva Rogera Kierce, který ji ze zabití obviňuje, i když netuší, jak to provedla. Jakoby nestačilo, že se stále nevyrovnala se ztrátou své sestry Claire, zastřelenou při náhodném vloupání. Ale tak jednoduché to není, neboť obě vraždy byly spáchány stejnou zbraní. 
Maya není žena, která by stála v koutě a čekala, jak vše dopadne. Je rozhodnuta se bránit všemi prostředky a najít vrahy svých nejbližších, i když sama bojuje se svými profesními démony. Zproštěna činné služby kvůli osudové chybě u syrsko-iráckých hranic, zůstává sama s dcerou Lily, sama se svými démony a zdá se, že je sama proti všem. 
Při pátrání po posledních dnech své sestry naráží na jméno Corey Rudzinski, zakladatele udavačské stránky, upozorňující na pochybení vládních a armádních složek a přestože do teď byli nepřátelé, hodně jí toho osvětlí. Přivádí ji na stopu velkého podvodu, ve kterém hraje roli celá Burkettova rodina. Nachází pojítka i se smrtí Joeova bratra, utonulého v moři a smyčka se stahuje. 
Kdo vlastně Joe byl? Čeho všeho byl její manžel schopen? Pod vlivem posttraumatické stresové poruchy pátrá na vlastní pěst, snažíc se najít odpovědi, které jsou ale ukryty hluboko v jejím podvědomí. A ví, že to zdaleka nebude tak jednoduché a může za to zaplatit cenu nejvyšší.

Harlan Coben je mistr svého umění. Hraje si se slovy a naší myslí tak dokonale, že nás přinutí uvěřit, aby nás na posledních stránkách vyvedl z omylu. V anotaci se píše: Myslíš, že víš, co je pravda. Pravda je, že nevíš nic. Přesně tak, nevíme nic, dokud nedočteme a nezačneme znovu dýchat. Proto si, dle mého, zaslouží onu nálepku Světový bestseller, jako málokdo. Dám ruku do ohně za to, že budete překvapení, naštvaní, šokovaní. Stejně jako já.


Za recenzní výtisk patří můj dík Dobrým knihám.
Knihu zakoupíte zde.




Kniha:     Smrt v zádech
Autor:     Harlan Coben
Stran:     352
V roce:   2017


1 komentář:

  1. Já se na něho chystám, tato kniha mě zaujala na první pohled a to obálkou. Druhý pohled si mě získal na anotací a třetí pohled je ta chvála všude kolem mě :)

    OdpovědětVymazat