pondělí 27. února 2017

Cizinec z Cornwallu



Zcela netradičně jsem se nechala vtáhnout do příběhu lásky, osudové zrady a hledání štěstí. Sešla jsem z cesty krvežíznivých thrillerů a samotářských detektivů, abych se zaposlouchala do tónů srdce. A nelituji, ani na vteřinu. A až vám odvyprávím příběh, o kterém jsem četla, věřím, že i vy se necháte nalákat na další knihu z pera Liz Fenwick...


Nadaná skladatelka a pěvkyně operních písní Gabe, za sebou pálí mosty, zamyká hudební noty na dno kufru a vrací se tam, kde se narodila a kde má své kořeny. Vrací se do malého srubu u řeky, ke své nemocné a velmi staré babičce Jaunty, slavné malířce. Obě skrývají před světem a jedna před druhou temná tajemství, která ovlivňují jejich soukromí. 
Jako mladá a talentovaná dívka, se Jaunty vydala do slavné Paříže, studovat malířství. Dny byly naplněny prací, studiem, večery zábavou a poznáváním skrytých, pařížských zákoutí. Spolu s kamarádkou Jean se navzájem podporovaly ve svém umění, prožívaly první lásky a okouzlení, dokud nepřišla válka. Válka, která změnila vše, co milovaly a co jim bylo drahé. A tehdy Jaunty přichází s rozhodnutím, které navždy ovlivnilo její život a se kterým bude muset žít do posledních chvil. Rozhodnutí, kterého už navždy bude litovat, a zároveň skrývat před světem. Válečný křik a krveprolití ji připraví o dva muže,  mezi kterými se nemohla a neuměla rozhodnout, ale ztratí je oba. 
Ve chvíli, kdy se k ní vrací vnučka Gabe, začíná psát deník, ve kterém se s tajemstvím svěří, aby mohla zemřít klidná, vyrovnaná a s mírem v duši. Ovšem, odpustí jí Gabe? Odpustí jí vnučka, které živé světlo mládí jaksi v očích vyhaslo a brání jí ve šťastnějším životě?
Do jejich spokojeného a klidného bytí vstupuje Fin, okouzlující a tajemný mladý muž, který v bouři ztroskotal u zátoky Penarvon. Muž, který v Jaunty vyvolává vzpomínky na Alexe, jednoho, ze svých osudových mužů. Muž, který v zádumčivé a rozbolavělé Gabe vyvolá city, o kterých si myslela, že jich již není schopna.
Kruh se pomalu uzavírá, když Jaunty umírá a stará tajemství jsou vyřčena. Zvládne se Gabe vyrovnat s tím, kdo byla její babička? A najde si cestu k Finovi, muži s uhrančivýma očima?


Cizinec z Cornwallu je třetí knihou této anglické autorky a na mě v knihovničce ještě čeká její Dům z Cornwallu. Mé váhání se začíst bylo zdlouhavé, ale po prvních stránkách jsem již knihu nedokázala odložit. Ačkoliv nejsem příznivcem přílišné romantiky, tady jsem ji zvládla prožívat tak, jak se má. Doslova jsem hltala pasáže staré a zářivé Paříže, příběh mladé Jaunty mě uchvátil a prostě jsem musela vědět, jak se vyrovná se svým svědomím.
Zkuste se po knize poohlédnout, je něžná, tajemná, je v ní láska...prostě všeho tak akorát. Možná, stejně jako já, budete mít chuť vyjet někam do přírody, pátrat po starých domech a v duchu si představovat příběhy dob minulých. A třeba narazíte na staré obrazy, ve kterých bude zapsán dávný příběh velké lásky a zrady.



Za recenzní výtisk patří můj dík Nakladatelství Brána

Kniha:    Cizinec z Cornwallu
Autor:    Liz Fenwick
Vydal:    Brána
Stran:    288
V roce:   2016

2 komentáře:

  1. Jani, Jani. To je akorát čtení pro mě. Zaplať bůh, že já jsem literární barbar, já můžu snad všechno krom historie :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No ale to je super, být barbarem :D Jenom se to asi prodraží :D

      Vymazat