čtvrtek 23. února 2017

Skvělé knižní tipy aneb knihy, které se mi v loňském roce líbily nejvíce - 1. část

 
 
 


Máme tu nový rok a já jsem se (možná trošku opožděně) rozhodla sesumírovat ten loňský. Z knižního hlediska samozřejmě. Probrala jsem se všemi šedesáti knihami, které jsem vloni přečetla a chtěla vybrat ty nejlepší. No ale jak jsem zjistila, právě to není vůbec nic jednoduchého. Nakonec je knih dvanáct. Proto si myslím, že bude lepší rozdělit článek na dvě části. Takže vás nyní čeká šest knih a v dubnu v druhé části zbylých šest. Teď už se pojďme podívat na dnešní šestku roku 2016.

 
 
Sirotčinec slečny Peregrinové – kniha třetí – Knihovna duší
Ransom Riggs
 

Jistě je všichni znáte, nebo jste o nich alespoň slyšeli. Podivní a trilogie Sirotčince od Ransoma Riggse. Do povědomí všech lidí (tedy i nečtenářů) se dostali i díky filmu, který nás čtenáře trošku zmátl. Protože si říkáme: „Je to jednička? Nebo dvojka? Nebo slátanina všech tří dílů dohromady? Bůhví… uvidíme, jestli bude další filmové zpracování a tím se rozhodneme.“ Polovina čtenářů Sirotčinec zbožňuje a polovina nemusí. Dlouho očekávaný třetí díl vyšel v dubnu a fanoušci jásali. Všechny obálky této série jsou prostě „podivně překrásné“ (ty nefilmové tedy) a dobové fotografie uvnitř knih dotvářejí celkovou tajemně podivnou atmosféru. Anotaci k této knize myslím ani přikládat nemusím, protože kdo četl první dva díly, tak jí nepotřebuje. A kdo nečetl, měl by začít s prvním dílem této trilogie Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti.


 
V šedých tónech – Ruta Sepetys
Spisovatelka Ruta Sepetys byla pro mě objevem roku 2016. Přečetla jsem od ní hned všechny její knihy a stala se mojí oblíbenou autorkou. Tento román jsem měla na seznamu už delší dobu, ale vrhla jsem se na něj až těsně před tím, než vyšlo její třetí dílo Sůl moře. Knihu na toto téma jsem nikdy nečetla. Jak lidé z gulagů žili, nebo spíše přežívali a jak obrovskou zimou trpěli… Neskutečné, co vše se dá přežít. V šedých tónech je velice silný příběh, který by si měl přečíst každý.

Pokračování článku si přečtěte ve Venilafi magazínu - zde.
 

 

 


4 komentáře:

  1. Čeká na mě V šedých tónech, Nalehko a Sběratelka parfémů, moc se těším. Od Tmavých stěn jsem čekala malinko víc. Líbila se mi, to ano, ale nebyla to pro mě pecka :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tuším, že V šedých tónech pro tebe bude nej :) Willard se mi líbil moc, tak snad se ti i zbylé budou líbit Šári :)

      Vymazat
  2. Knihu Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti jsem četla, na další díly se teprve chystám, jsem zvědavá. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak držím palce, at je to brzy :-) Všechny stojí za přečtení :-)

      Vymazat