pátek 24. února 2017

Vražedná diagnóza




Drsný příběh o manipulaci s dětskou, nevinnou duší a zneužití moci nad bezbrannými dětmi. Příběh, který ve vás zanechá odpornou pachuť a prostě a zdravě se rozčílíte. Zvlášť, když vám dojde, že toto se opravdu stávalo.


Jedno zimní odpoledne se Mikael  vydá jen přes dvůr pro dřevo do kůlny a od té doby ho již nikdo nespatří. Zmizí beze stopy, navždy. 
O třicet let později se do domu svého strýce stěhuje diplomatka a manželstvím zklamaná Astrid a ve staré skříni nalezne modrou, pletenou čepici. Okamžitě jí dochází, čí je a komu patřila. Ale nemá nejmenší tušení, jak se Mikaelova čepice dostala k jejímu strýci. Byl snad její samotářský a uzavřený strýček zapleten do jeho zmizení? Na vlastní pěst začne pátrat po rodině zmizelého chlapce a ve chvíli, kdy je jeho sestra, nyní dospělá a ne příliš šťastná Camilla zavražděna, dochází jí, že za Mikaelovým zmizením je něco víc. Něco, co ohrožuje i ji samotnou. Pátrání ji zavede až před brány bývalého Ústavu pro idioty (ano, doslova a do písmene) a do archívu bývalých, dětských pacientů. Objeví nespočet dětských úmrtí a naráží na jméno věhlasného lékaře Olofa Krämera. Ve starých záznamech se snaží najít odpovědi a neodradí ji ani to, že kolem ní začínají přibývat mrtví.
Naproti tomuto příběhu jde příběh Gabriely, rumunské lékařky, zabývající se výzkumem léků. Osobně dohlíží na studii testování léku proti kouření a ke svým klientům přistupuje velmi osobně. Svému testování na léky bezmezně důvěřuje, ale pouze do chvíle, kdy se u testovaných začnou objevovat vedlejší příznaky, jako halucinace a bludy. A když tyto účinky mají katastrofické dopady, začne váhat. A začíná se ptát, což je ve vyšších kruzích vnímáno velmi nelibě. Sama se ocitá ve smrtelném nebezpečí a ohrožena je i její rodina. Ale nevzdává se a kruh se pomalu uzavírá. Cesty Gabriely a Astrid se setkají, aby vyšla na světlo hrůzná tajemství velmi mocných a vážených lidí.





Švédská autorka Ingrid Hedström vás dokáže svým příběhem zaujmout takřka od prvních stránek. Její knihy jsou inspirovány klasickou, anglickou detektivní školou a její styl vám určitě bude povědomý. Ale nenechte se mýlit, je drsná, nebere si servítky a její psychologické znalosti jsou zcela věrohodné.  Zachází do nejmenších podrobností, její popis psychiatrického ústavu ve vás vyvolá mrazení v zádech a vaše fantazie běží na plné obrátky.
Tato kniha je jejím zatím posledním počinem a určitě by stály za přečtení i její předešlé knihy. Já si je na svém seznamu aspoň rozhodně posunu směrem nahoru.





Za recenzní výtisk patří můj dík Knihám Dobrovský.

Kniha:    Vražedná diagnóza
Autor:     Ingrid Hedström
Vydal:    Motto
V roce:   2017

4 komentáře:

  1. Už jsme za více než půlkou knihy, mám ji v čtečce k recenzi a je to velice působivý příběh. Nicméně když srovnám příběh třeba se sirotkem č.8 tak je to takový slabší odvar. Ale to je jen můj názor. U mě navíc trochu kazí dojem z čtení provedení eknihy. POprvé co čtu knihu, která není zarovnaná do blogu a rozdělní je jak se hodí. Porod :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak já za sebe můžu říct, že Sirotek byl o chlup lepší. Tady jsem si chvilkama říkala, že by to šlo i zkrátit, ubrat, ale i tak jsem zase v ložnici svítila dlouho do noci :D

      Vymazat
  2. Tak to vypadá zajímavě, přidám na seznam :)

    OdpovědětVymazat
  3. Mě se líbí mnohem víc než Sirotek a řekla bych , že je to i jiný žánr. A ano ve čtečce se to čte hůř, ale to není první kniha , co je takto ve čečce neuspořádaná, už jsem si na to zvykla.

    OdpovědětVymazat