středa 1. března 2017

Cesta beze jména


Zapadlé městečko Middletown. Ničím vyjímečné, až na pár zmizelých dětí. Lépe řečeno, zmizelých dívek. Jednou z nich je i Michelle Summersová, pubertální slečna, nesnášející svou věčně opilou matku a svého nevlastního otce. A od této chvíle se začíná psát příběh, sahající až do roku 1938. 

Nadějný novinář Tom Carney z této vesnice pochází, ovšem ve ve své kariéře postoupil výš a dostal se do velkých, městských novin. Bohužel, jeho touha po uznání ve velkém světě novinařiny se zas tolik nevyvedla. Po zveřejnění kauzy místního politika, je místo povýšení poslán do Middletownu, aby sepsal článek o Smrťákovi, pachateli únosů dětí. 
Aby té potupy nebylo málo, jeho rivalkou se stává místní novinářka Helen, z regionálního týdeníku. Sledují stejné stopy, vyslýchají stejné sousedy, neustále na sebe naráží. Ve chvíli, kdy je na pozemku školy nalezena kostra člověka, evidentně zavražděného, jejich síly se spojí a v pátrání postupují společně.
Bok po boku rozkrývají příběh starý mnoho, mnoho let a jejich otázky je zavedou až ke staré faře, do domu bývalé učitelky Mary Collierové. Postupně jsou vtahováni do osudu mladé dívky, dcery ovdovělého pastora, do osudu, který se mohl odvíjet jinak, kdyby tenkrát dějiny netvořily předsudky.  Do osudu, který nepřál lásce potulného, irského malíře a nevinné, v katolické víře vychovávané slečně, zasnoubené s jiným mužem. Vše se zdá být mnohem složitější a zamotanější, přeživší pamětníci toho moc neřeknou a svá tajemství si chrání.
Jedno je jisté, nalezená kostra vyvolá vzpomínky všech starousedlíků a oba novináři chtějí znát odpověď. A ulice, s názvem Bezejmenná, je dál mlčenlivým svědkem.
Ani pátrání po zmizelých dívkách nepolevuje, místní policie nemá žádná vodítka a Michelle je stále nezvěstná. Detektiv konstábl Ian Bradshaw, sám bojující se svým nedávným traumatem, naráží na spoustu překážek ve vlastních řadách. Kdosi nechce, aby případ byl vyřešen. Ale kdo? Kdo by mohl mít takovou moc? Kdo je pachatel, který po sobě nezanechává žádné stopy? Čas neúprosně běží a Michelle stále nenašli. 
Až všímavý a šťouravý novinář Tom všemu přichází na kloub a budete velmi překvapeni.


Autor této knihy je pro mě velkou neznámou. Moc informací se mi o něm nepodařilo nalézt. Zatím napsal dvě knihy v sérii s detektivem Ianem Bradshawem a další dvě knihy s jiným hlavním hrdinou. Doufám, že se i u nás dočkáme jejich českého vydání. 
Toto je mistrně propletený příběh dvou zcela odlišných případů a přece se v něm neztratíte.
Sympatický a trochu egoistický pisálek vám přiroste k srdci a mladičká novinářka, byť trochu naivní, se vám bude líbit. 
V knize nenajdete pouze množství faktů, ale i pohled do soukromí hlavních hrdinů a všech zúčastněných. 
Vrcholem překvapení je konec příběhu, kdy vám dojde, že jste vyřešení případu měli přímo před nosem. 
Vražda, stará několik desítek let, vás vtáhne do děje a vy nepřijdete ani o kousek romantické zápletky, ani o napětí.
Za mě tedy ano a palec nahoru.  Pár velmi příjemně strávených večerů nad mistrovskou zápletkou.





Za recenzní výtisk patří můj dík Nakladatelství Brána

Kniha:    Cesta beze jména
Autor:    Howard Linskey
Vydal:    Brána
V roce:   2016

5 komentářů:

  1. Kniha vypadá zajímavě a má moc hezkou, jednoduchou obálku. Píšu si na seznam, protože jsem o ní vůbec nevěděla. I když... nemůžu ten svůj seznam asi nikdy přečíst, možná pro klid duše sem tam proškrtat :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ani mi o seznamu nic neříkej, myslím, že my, knihomolové, jsme prostě blázni :D

      Vymazat
  2. Tak díky této recenzi jsem jí pořídila manželovi..a ejhle..budu jí mít přečtenou dřív než on..holt kdo zaváhá- nečte ;-)...moc povedená recenze

    OdpovědětVymazat