úterý 18. dubna 2017

Dřív než ji najde


Autor tohoto mistrného příběhu, to teda pořádně roztočil. Budu se mu muset podívat na zoubek trochu víc, protože mě prostě bavil. 
Na samotném začátku se vše jeví naprosto jasně a žádné pochyby nemáte. Ale čím rychleji se blížíte ke konci, tím více zjišťujete, že vše může být jinak. 

Představte si, že je vám devatenáct let, toužíte svobodně žít a dýchat, toužíte po běžných maličkostech, jako je knihovna, internet, kolotoče na pouti. Ale nic z toho si prostě nemůžete dovolit. Jste zavření v karavanu a znáte jen cestu do školy a zpět. Protože cokoliv jiného by se vám mohlo stát osudným. Protože vám celý život říkají, že kdosi nebezpečný vám usiluje o život. A dokonce jím je vlastní táta. Vzepřete se a půjdete hledat staré pravdy, nebo se smíříte s životem ve skleněné kouli?
22. září roku 1991 ospalým městečkem Silver Bay otřese událost, která má katastrofický dopad na všechny, co k zúčastněným měli blízko. Je zavražděna Allison Millerová a její tříletá holčička Meg zmizela. Z obojího je podezřelý manžel Allison, kamioňák, nepříliš úspěšný hudebník, Ramsey Miller. Potud se to zdá docela jasné. Méně jasné už je to, že k tomu neměl zdánlivě žádný důvod. Stalo se to po bujaré oslavě, kam sezval většinu sousedů, známých, kamarádů a žádné vysvětlení pro vraždu milované ženy neexistuje. A navíc, tělo holčičky se nikdy nenašlo a samotný Ramsey také unikl, nikdy nebyl dopaden. Co se toho večera stalo?
Spolu s dávným zločinem sledujeme i příběh Melanie Denisonové, žijící v karavanu v západní Virginii, se svým strýcem Waynem a tetou Kendrou. Melanie je ve skutečnosti malá Mag. Jak je možné, že unikla šílenství svého otce? Proč je nucena se celý život skrývat a bát se o svůj život? Nebo, že by to bylo všechno úplně jinak?
Meg, alias Melanie, se na prahu dospělosti hodlá vzepřít svému neutěšenému osudu a postavit se čelem svému otci, kterého hodlá najít a zastavit ho. Odjede do svého rodného města a snaží se vypátrat pravdu o onom večeru. Ale kdosi ji chce zastavit. Nikdo nechce mluvit, nikdo nechce vzpomínat. A brzy se ukáže pravda, která otřese jejími city i důvěrou v ty, kteří ji doposud chránili.

V knize se vracíme i do dětství samotného pachatele a snažíme se pochopit, co se v jeho životě tak pokazilo, že dokázal zavraždit svou ženu.
Nejsme ochuzeni ani o pohled ze strany Allison a najednou se můžeme podívat na celou tragedii jinýma očima. Její smrt byla naprosto zbytečná, život malé Meg se mohl odehrát úplně jinak, nebýt chvilkového zkratu. 
Michael Kardos napsal velmi čtivé krimi. Jediné, s čím jsem měla menší problém, bylo pár hluchých míst, kdy se vrátil do útlého dětství hlavní postavy, ale asi to prostě mělo své místo. Ale jinak jsem byla naprosto spokojena. Závěr byl velmi překvapivý, nechybělo napětí, trochu té akčnosti a dostala jsem odpovědi na všechny mé otázky. S chutí bych si přečetla i jeho první knihu s názvem Třídenní aféra, oceněnou nejlepší knihou roku 2012 časopisem Esquire. Tímto se u Mystery Press přimlouvám za její vydání, samozřejmě. Prostě za mě dost dobrý.

Děkuji Mystery Press za recenzní e-book

Kniha:     Dřív než ji najde
Autor:     Michael Kardos
Vydal:    Mystery Press
V roce:   2017
Stran:    368

8 komentářů:

  1. Super recenze, musím pořídit :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Parádní recenze, kniha mě láká, jojo :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) Takže další na seznam? :)

      Vymazat
    2. Jani, je to fakt mor, nutně potřebuji další život, to bez debat :))

      Vymazat
    3. Vůbec nic neříkej :D Myslím, že z našich seznamů by se dalo vydláždit kdejaké náměstí :D

      Vymazat
  3. Brousím si na tuhle knihu zuby a moc ráda proto slyším, že se tak líbila! :)

    OdpovědětVymazat