středa 24. května 2017

Sucho


Před více než dvaceti lety odešel, rozhodnutý nikdy se nevracet. Příliš mnoho křivd a bezpráví ho udržovalo na kilometry daleko. Ale jeho dávný přítel je mrtvý a spolu s ním jeho žena a malé dítě. A proto je zpět a je rozhodnutý, tentokrát neutíkat, ale podívat se všem lidem v Kiewaře zpříma do očí...


Ve věku 16 let si myslíte, že vám svět leží u nohou. Neděláte si moc s ničím starosti, jen se tak poflakujete kolem, ochutnáváte první doušky piva a prožíváte první lásku. Ovšem jen do chvíle, kdy ta vaše první láska umírá a vy se stáváte hlavním podezřelým z její smrti. Na malém městě to rozhodně chodí jinak a lidé, v něm žijící, vás prostě vyštvou. Sbalíte kufry, prodáte farmu a odjedete do velkoměsta, bez jediného ohlédnutí.
Tohle se stalo Aaronu Falkovi. Mrtvou dívkou, utonulou v řece je mladinká Ellie, jedna ze čtveřice nerozlučných kamarádů. Falk, Luke, Gretchen a Ellie. Každý se svými rodinnými problémy, starostmi a tajnými sny. Vše končí v okamžiku, kdy je Ellie nalezena utonulá a městem se šíří štvavá kampaň, namířená na Falka i jeho otce. 
Po dvaceti letech se Aaron Falk vrací do Kiewary, aby se rozloučil s dávným přítelem Lukem. Chyba? Nebo jen smysl pro stará přátelství?  Na žádost Lukových rodičů, zůstává i po trýznivém pohřbu a spolu s místním policistou Racem se pouští se do pátrání po důvodu, proč se jeho kamarád rozhodl vzít zbraň, zastřelit svou ženu, syna a nakonec spáchat sebevraždu.
Svým návratem rozvíří téměř klidné vody vedrem sužovaného města a otevírá staré křivdy. Sám se stává terčem pomluv, nejednou je blízko k pěsti a slovním roztržkám, starousedlíci nezapomněli na Elliinu smrt a jeho jméno je opět skloňováno ve všech domácnostech. Jak to tehdy bylo? A co se stalo v Lukově rodině? Věřte, že odhalení je tak překvapivé a důvody pro vraždu tak strašně přízemní, že budete velmi překvapeni. 


V prvním debutovém díle autorky Jane Harperové dostanete vše, co by měla kvalitní detektivka mít. Napětí se střídá s pohledem do soukromí všech, kterých se to týká. Stará tajemství, obestřená lží a nepravdami, se objevují s pravidelných intervalech, kdy už máte současnosti plné zuby. A popisované vedro téměř cítíte, obklopí vás stejně jako obyvatele městečka kdesi v horké Austrálii, vzduch, tetelící se horkem, se stane vaší součástí. Nečekejte dramatický výbuch emocí, že se budete bát usnout. Jen prostě velmi kvalitní příběh a já jsem velmi zvědavá na další díla této spisovatelky. 


Za recenzní e-book patří můj dík Nakladatelství Host.

Kniha:     Sucho
Autor:      Jane Harperová
Vydal:      Host
V roce:     2017
Stran:      383

4 komentáře:

  1. Moc pěkná recenze, nejradši bych se do knížky hned pustila, ale musí počkat až dočtu rozečtené.

    OdpovědětVymazat
  2. Skvělá recenze :) Knihu jsem si zrovna tento týden přinesla z knihovny, už se těším, až se do ní pustím :)

    OdpovědětVymazat