pátek 19. května 2017

Tajemství hřbitova Crossbones


Seznamte se s Alicí Quentin, londýnskou psycholožkou s rodinným tajemstvím, která se ocitne ve středu děsivé série vražd. Tak zní úryvek z anotace, která má nalákat na Tajemství hřbitova Crossbones. Už jen to tajemství ve mě vyvolalo pocit, že tohle bude něco pro mě. A víte co? Ten pocit byl správný.

Alice Quentin je emancipovaná, trochu složitá, ale rozhodně velmi zásadová psycholožka, jen s vlastními traumaty se příliš neumí vypořádat. A ve čtení v lidech značně pokulhává, navzdory svému povolání. Jedno je ale jisté. Má dokonalou schopnost ocitnout se v nesprávný čas na nesprávném místě. 
Ale vezmeme to trochu popořadě. Alice má za sebou velmi traumatizující dětství, které nám ale nepředloží zcela jasně. Jakési otevřené vrátka si stále nechává, jakoby nám v některých příštích dílech chtěla říct něco víc. Každopádně z něj vyšla posílená, jen s mírnou nedůvěrou v muže. Jakýkoliv vztah je předem odsouzen k zániku, to jen aby jste věděli, s kým máte tu čest. Na druhou stranu nesmírně miluje svého bratra Willa. Tady je to trochu složitější, neboť Will trpí duševní nemocí a ve snaze si ulevit, se docela v hojném množství, oddává konzumaci drog. Bohužel, ty nejen že mu zastírají mozek mlžným oparem, ale jeho schopnost normálně žít je ještě víc omezena. Bydlí ve staré dodávce a k sestře se uchýlí pouze ve stavu nejvyšší nouze. A již od první stránky se zdá, že jejich dětství, plné bolesti, strachu, je oba ovlivnilo, jen každého jinak. 
Nedaleko starého hřbitova Crossbones, je nalezeno mrtvé, zohavené tělo a způsob, jak mladá žena zemřela, se velmi nápadně podobá starým vraždám. Že by udeřil stejný pachatel? Nemožné. Neboť vraždící southwarská dvojice Ray a Marie Bensonovi již za své činy pykají ve vězení a Ray nedávno dokonce spáchal ve své cele sebevraždu. Tak tedy, že by se fanoušek jejich řádění rozhodl oprášit staré řemeslo?
Alice Quentin je policejním inspektorem Burnsem požádána o psychologický rozbor místa činu a právě tento krok se jí málem stává osudným. Zavražděných dívek přibývá, vše se neustále točí kolem starých vražd a vše nasvědčuje tomu, že opravdu jde o psychopatického napodobovatele. Dokonce i samotný Will se ocitá v podezření, neboť se šílenou vraždící dvojicí se kdysi znal a navíc je stále tak mimo, že jde o velmi snadný závěr. Ale kdepak, tak jednoduché to nebude, věřte mi.


Tak tohle mě ale doopravdy bavilo. Skvěle podané krimi, pro mě zcela neznámé autorky Kate Rhodes, si mě získalo doslova od první stránky. Není to jen bohapustá řezničina, omluvte ten výraz. Autorka se mnohem víc zabývá hlavní hrdinkou, až by se mohlo zdát, že samotný zločin trochu odsunula do pozadí. Ale vše prostě dává smysl a myslím, že právě toto byl záměr. Neboť na konci jsem se dočkala překvapivého odhalení, které jsem nečekala. Dokonale načasováno, dokonale překvapivé. 
Jen doufám, že nakladatelé mají v plánu i její další knihy, neboť těch je v sérii s Alicí Quentin mnohem víc. A jsem si jistá, že najde nadšené čtenáře, jednoho ve mě už získala.

Každou trhlinou v betonu prorůstá trs plevelu a vítr si pohrává s útržky starých novin. Představuji si tisíce žen ležících pode mnou s tvářemi nahoru a toužících po vysvobození...


Za recenzní výtisk patří můj velký dík Nakladatelství Omega

Kniha:    Tajemství hřbitova Crossbones
Autor:     Kate Rhodes
Vydal:     Omega
V roce:    2017
Stran:     336



11 komentářů:

  1. Výborná, recenze, mám radost že se ti kniha líbila :) Mám ji také v plánu číst a docela se na ni těším :)

    OdpovědětVymazat
  2. Taky se mi knížka moc líbila. :) A k těm dalším dílům... Omega už pracuje na dvojce (je to napsáno na přebalu vzadu u toho popisu autorky), takže se můžeš těšit. Já se teda těším totáááálně. :D A ta série má zatím 5 dílů a všechny vypadají suprovně. ;) (Kdybys chtěla kouknout, tak jsem si překládala anotace dalších dílů - taky jsem byla zvědavá - http://supermixer.blog.cz/1705/s-alice-quentin-kate-rhodes ) A tvoje recenze se mi moc líbí. ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě se mrknu, jsem zvědavá. Navzdory některým jiným recenzentům, já jsem byla fakt nadšená. A díky za slova chvály :)

      Vymazat
  3. Kniha mě vážně láká. Je skvělé, že má tak dobré ohlasy, určitě po ní v budoucnu kouknu :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Po té Vaší debatě s Šárkou jsem se musela podívat na tu recenzi :D Jsem ráda, že se ti kniha taky líbila. Jak jsi psala, detektivka pro ženy jako dělaná :D Líbila se mi více než třeba kniha Pohřbení od Mystery Press kde mi nesedla ta nucená a nevhodná romantika, pokud si na to pamatuješ :D Takže tady tá linka s detektivem byla taková nulovější a to mi vyhovovalo lépe a četlo se to lehce :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem ráda, že v tom nejedu sama :D Jak jsem psala, žádné krváky, žádné střeva z těla ven, takové klidné, pohodlné, mi to se to prostě líbilo :) A ono i to cukrování bylo mírné, takže se dalo přežít :)

      Vymazat
    2. No a samo, že pamatuju :D Pohřbení za mě supr příběh, do kterého ta romance moc nesedla, ale já to přeskočím a je :)

      Vymazat
  5. Líbí se mi, jak se názory na knihu různí. Já nad ní také přemýšlela, ale nakonec jsem do ní nešla. Pěkná recenze, Jani...jako vždy ;-)

    OdpovědětVymazat
  6. No jo no, za mě prostě ne :)) Ale někdo musí vybočit z davu. Měj se krásně Jani :)

    OdpovědětVymazat