pondělí 12. června 2017

Nebudete se bát ničeho zlého

Na přebalu knihy se píše - Dvě sestry, jedno temné tajemství. Budete překvapeni, jak temné je. Myslíte si, že tahle rodina není tak docela normální a běžná. Ale pokud půjdete do hloubky, zjistíte, že se zase tak moc neliší od té vaší. Jde jen o to, čemu věřit a čemu věří hlavní protagonisté našeho příběhu. 

Nejdříve bychom se měli trochu podívat pod pokličku jedné rodiny, nahlédnout do jejich soukromí. Máma, táta, sestry Rose a Sylvie. Běžný obrázek. Liší se pouze výběrem povolání, dá-li se tomu tak říkat. Oni totiž Sylvester a Rose Masonovi denně nevstávají za rozbřesku a nestojí celý den kdesi v obchodě nebo továrně. Oni se živí něčím naprosto nezvyklým, až démonickým. Vymítají ďábla. Takže pokud si myslíte, že vaše dítě, či jiný člen vaší rodiny, je posedlý ďáblem, obraťte se na ně. Vlastně...ono to nepůjde. Manželé Masonovi byli jedné chladné, zimní noci zavražděni, jak příhodné, v kostele.
Celá kniha začíná již po jejich smrti, vyprávěním jedné z dcer, Sylvie. Sylvie, která byla přímým svědkem vraždy a na základě její výpovědi, vrah za svůj zločin pyká. Nebo, že by se snad onu osudnou noc mýlila?
Po vraždě rodičů se stává jejím opatrovníkem její starší sestra Rose a řeknu vám zcela upřímně, ta holka je šílená. Nezodpovědný bohém, nezvládající péči o svou mladší sestru, tedy pokud by ji to vůbec zajímalo. Každopádně Sylvii vrtá hlavou spousta věcí, které jí nedávají spát. Kromě neustálého šumu v uších, trápících ji od výstřelu v kostele, ji kdesi v podvědomí stále cosi uniká. A rozhodnutí, přijít všemu na kloub, na sebe nenechává dlouho čekat. 
Představte si podivnou panenku, zamčenou v kleci, noční výlety za klientem a ponurý sklep, kam po setmění prostě nevkročíte. A vyjde vám z toho mistrně vyvedená sonda do jedné rodiny a jejich tajemství. Prostě Nebudete se bát ničeho zlého.


Já jsem si zpočátku myslela, že půjde o duchy, řinčení řetězů ve sklepě, nadpřirozeno. Ale kdepak, nic z toho se nedělo. Jakési duchovno jsem v knize objevila, to ano, ale jen proto, že nám jej autor zcela nenápadně od prvních stránek podsouvá. V důsledku jde totiž o mnohem přízemnější motiv, proč se rodina živila tím, čím se živila. Ale ano, namítnete, sama Rose Masonová jistými schopnostmi vládla. No, možná, ale přesvědčte mě, že jen nebyla duševně na jiné úrovni než vy nebo já. Nebo se vám zdá, že chovat panenku jako malé dítě a zavřít ji do klece, protože je ovládána zlem, je normální? Nebo nastěhovat si do domu ďáblem posedlou dívku, která mimochodem jednoho dne záhadně zmizí, je běžné?
Sami se přesvědčte, sami se rozhodněte, čemu budete věřit. Mladá Sylvie vás provede dlouhým úsekem života celé rodiny, nastíní vám běžný pracovní den i noc, svěří vám trápení, které rodiče měli se vzpurnou starší Rose. A na konci se vám dostane za odměnu překvapujícího rozuzlení, které jen čekalo na svou příležitost.



Za poskytnutí recenzního E-booku patří můj dík Nakladatelství Mystery Press.


Kniha:    Nebudete se bát ničeho zlého
Autor:    John Searles
Vydal:    Mystery Press
V roce:   2017
Stran:     432

1 komentář:

  1. Knihu jsem si objednala a moc se na ni těším :-) Pěkná recenze :-)

    OdpovědětVymazat