pátek 4. srpna 2017

Červencové přírůstky

 
 
V červenci mi mnoho knih (kromě recenzáků) nepřibylo (snažím se to syslení omezovat), ale přece něco ano. Záložky z cest, to je jasná věc. Koupila jsem si dvě - jednu na Iosu a druhou na Santorini, tři jsem dostala jako dárek k nákupu - jednu přímo ke knížce, kterou jsem na Iosu ukořistila. Je to Victoria Hislop. Moje milovaná spisovatelka, které v Čechách vyšly bohužel jen dvě knihy. Ale protože vlastním všechny její dosud vydané výtisky (dvě mi v angličtině poslala dobrá duše z Velké Británie moje milá Tracy), tak jsem této novince nemohla odolat. Sice nevím, kdy je přečtu, protože to louskání v AJ bude dlouhé, ale prostě mi nesmí v knihovničce chybět. Jsou tak překrásné a tak úžasně zpracované. Všechny jsou o Řecku. A to prostě nejde jinak. Ještě musím zmínit, že na řeckých ostrovech měli všude všechny knihy Victorie Hislop. Což mě teda docela štve, když u nás nejsou. Takže milí nakladatelé, Hislop je můj tajný tip na vydání :-) Další je Ranní rosa, po které jsem už dlouho pokukovala a nakonec ji koupila nečtenou v bazárku Databáze knih. No a Papírovou princeznu mi koupil manžílek - jenom tak :-)
 
 
 

Cartes Postales from Greece - Victoria Hislop (Pohledy z Řecka)

 
 
Pohledy z Řecka je nová kniha od Victorie Hislop, v Sunday Times číslo jedna nejprodávanějšího autora knih Ostrov, Návrat, The Thread a Východ slunce.
 
Je to fikce s výraznými magickými a jedinečnými fotografiemi.

"Vášnivá láska Hislopové k této zemi dýchá z každé stránky" Daily Mail.


Týden po týdnu přicházejí pohlednice, adresované Ellie, bez návratové adresy, každý podepsaný s počátečním písmenem A.Díky jasnému nebi, modrým mořím a přitažlivým obrazům Řecka, tyto pohledy rozjasní Ellin život. Po šesti měsících, k jejímu zklamání, přestanou pohledy chodit.  Ale koláž, kterou vytvořila na zdi svého bytu, vrhá obrovské kouzlo. Musí tuto zemi vidět sama.Ráno, když Ellie odjíždí do Athén, přichází poštou diář. Jeho stránky vyprávějí příběh člověka, jeho odysey napříč Řeckem. Příběh je temný a překvapivý.  Celoživotní příběh A se odvíjí od objevu nejen kultury, ale také touhy žít celý život ještě jednou.
 
(tak nějak doslovný překlad anotace, omluvte mé kostrbaté překlady, nějak mi to líp nejde :) )
 
 
Ranní rosa - Nada Al Ahdal
 
 
Skutečný příběh popisuje osud jemenské dívky, kterou rodiče z finančních důvodů chtěli v
jejích čtrnácti letech provdat za staršího zámožného Saúda, aby si pomohli z finanční tísně.
Její sestra se totiž pokusila o sebevraždu upálením, když i ji čekal vynucený sňatek se starším mužem, a její léčení rodinu finančně zruinovalo. Kniha dokumentuje, jaké praktiky dosud vládnou v chudých zemědělských oblastech arabských zemí, kde vzdělání dívek a jejich seberealizace jsou stále pokládány za něco nepatřičného a ženy jsou považovány za manželův majetek.
 

 
 
 
Papírová princezna - Erin Watt
 
  

Ella Harperová se v prvé řadě snaží přežít. Spolu se svou přelétavou matkou se celý život

Dokud se neobjevil Callum Royal. Vytrhl Ellu z chudoby a odvezl ji do svého sídla, za pěti syny, kteří ji nenávidí. Bratři Royalové jsou jeden přitažlivější než druhý, ale nikdo ji nepřitahuje tak jako Reed Royal, jenž je však odhodlaný poslat ji zpátky do slumů, ze kterých vzešla.

Reed o ni nestojí. Prohlašuje, že Ella mezi Royaly nepatří.

Možná má pravdu.

Bohatství a luxus. Intriky a lži. Nic podobného Ella ještě nepoznala, a jestli má v paláci Royalových přežít, bude se muset naučit, jak být jednou z nich – a zůstat přitom sama sebou.

stěhovala od města k městu, bojovala o přežití a věřila, že se na ni jednoho dne usměje štěstí. Po smrti matky ale Ella zůstala sama…
 

 
 
 


5 komentářů:

  1. Zaujímavé prírastky, poznám síce iba Papírovú princeznu, ale nečítala som ešte ani jednu, takže knihy neviem posúdiť. Každopádne pekné prírastky do knižnice a rovnako tak krásne sú aj záložky :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Zajímavé nové kousky :) Určitě se chystám na Papírovou princeznu a i ostatní knihy vypadají zajímavě :) Hezké čtení :)

    OdpovědětVymazat
  3. Moc hezké a velmi umírněné novinky :) Na Papírovou princeznu slyším samou chválu, není to zrovna můj žánr, ale už jsem nalomená, že to zkusím :) Užij si čtení a těším se na recenze!

    OdpovědětVymazat
  4. Holky moc děkuju :-) Do Papírové princezny se chci pustit co nejdříve - vzhledem k nově vyšlému druhému dílu a chystajícímu se třetímu :-))) :-))

    OdpovědětVymazat
  5. Takže, šup na tu princeznu :-D. Hezké knihy, užívej jich! :-)

    OdpovědětVymazat