středa 9. srpna 2017

Léto s Afroditou



Tak přesně takhle si představuji letní pohodovku! Slunce, moře, pláž, čtyři kamarádky, letní lásky, dobré jídlo a Řecko – konkrétně ostrov Korfu. Tuhle knihu si nelze nezamilovat!

Parker, Claire, Anya, Kelah. Čtyři ženy, každá z jiného koutu světa. Všechny přijely na Korfu, aby si odpočinuly od problémů, které je v jejich životech zastihly. Jedné utekl manžel pomalu od oltáře, druhé byl manžel nevěrný s jejich masérkou, třetí má výčitky svědomí z minulosti a myslí si, že je prokletá, protože jí žádní muži nechtějí. No a čtvrté se nedaří prorazit psaním knih a článků – žádné vydavatelství jí nechce. Tak jedou na dovolenou na prosluněné Korfu. Ale vůbec netroškaří, stráví zde celé tři měsíce prázdnin. Chodí jíst do místní taverny, opalovat se na pláž a pokukovat po místních svalnatcích. Podaří se jim zapomenout na své problémy? Změní jim léto na nádherném řeckém ostrově život?

Nesnáším, když mě moji strážní andělé vidí, jak si to rozdávám s dobře stavěnými Švédy. Naše večerní procházka přes olivovníky trvala asi půl hodiny, než mi jazyk nordického chlápka pronikl do krku a systematicky mi vypucoval mandle. Byl tak vysoký, že jsem musela ohnout krk skoro do pravého úhlu, aby se naše rty mohly setkat. Pod džínami mu hrozivě stál. Zdálo se mi, že velikostí si nezadá ani se zohaveným milencem Kateřiny Veliké.

Tento román byl pro mě na léto to pravé ořechové! Kim Green píše opravdu skvělé příběhy s prvky humoru i romantiky. Navíc popisuje místní krajinu tak věrohodně a s láskou, že prostě máte pocit, že sedíte v taverně u Tonyho, kousek u moře, s Parker a jejími kamarádkami. Povídáte si s nimi, jíte, probíráte chlapy a další jejich problémy. Celé okolí Paleokastritsy (která mi mimochodem udělala radost, právě v téhle vesničce jsme před pár lety bydleli) popisuje překrásně. Moře je tam tak průzračně modré, pláže rušné, ale ne zase moc a okolí tiché a klidné. Prostě řecká pohoda. Nádhera! I ostatní popisovaná místa ostrova Korfu jsem poznala, i když byly názvy trošku pozměněné (doufám, že úmyslně J ).


Korfu-Paleokastritsa zdroj
 
 
Léto s Afroditou má krásnou obálku, na které je pobřeží Korfu a hned vás prostě na první pohled zaujme. Román je letní, pohodový, oddychový, vtipný, plný moře, slunce, opálených těl, milých a přátelských Řeků, letních lásek, svalnatých cizinců, ale také plný splněných snů. Tak se honem začtěte, dokud je u nás ještě léto a vy můžete snít o dálkách, moři a snědých Řecích na lehátku na zahradě s řeckým frappé v ruce J. Já tuhle pohodu prostě miluju.

 

Moc děkuji DOBRÝM KNIHÁM za skvělý recenzní výtisk.

Knihu koupíte zde.
 

 
 
 

2 komentáře:

  1. Čeká na mě v knihovničce :), moc pěkná recenze, Veru :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Miško moc děkuju :-* Myslím, že tahle ti spraví chuť (po Letních dnech a nocích :-) )

      Vymazat