úterý 7. listopadu 2017

Velké maličkosti




Jodi Picoult je autorkou mnoha knih, známých po celém světě.
Společenské romány, knihy s nádechem krimi...Ale tentokrát se pustila do zcela odlišného tématu, které chtělo hodně odvahy. Posuďte sami.






Ruth je matkou dospívajícího syna, žije obyčejný život na malém městě a mohlo by se zdát, že ji nic nepřekvapí. Pracuje dlouhá léta jako zdravotní sestra v porodnici. Její smysl pro potřeby budoucích maminek je dojemný. Má pochopení, ví, co říct a udělat v tu správnou chvíli. Pro svou práci žije a dýchá. Až do chvíle, kdy se má postarat o novorozeného Davise. Přistupuje k jeho postýlce jako ke kterémukoliv jinému miminku, jen dělá svou práci. Ale stane se něco nečekaného. Jeho otec je zapřísáhlý bělošský, americký fašista, patřící k hnutí Bílá síla. A zde se to začíná komplikovat, neboť Ruth je černoška, má odstín pleti, který v Davisově chování vzbuzuje nečekané emoce a nenávist. Prosadí si nepřítomnost Ruth u postýlky svého syna a ačkoliv je tím zaskočena, hodí to za hlavu a věnuje se svým dalším povinnostem. Jen malý šrám na duši, s kterým se dá žít, jen malé škobrtnutí na cestě životem, na který je Ruth zvyklá. Jen malé zrnko nenávisti v jinak bílém světě. Ale malý Davis náhle umírá a Ruth je u toho. Dělala jen to, co jí instinkt velel a nyní se zdá, že za to bude pykat. Rozjíždí se hrůzná mašinérie nenávisti, rasismu a obvinění. Ruth je postavena před soud a zdá se, že proti obvinění nemá žádnou šanci.
Autorka nám předkládá život dvou hlavních aktérů tak, je je život utvářel. Jsme přímými účastníky dětství malé Ruth a její sestry, které chodily do velkého, panského domu za maminkou, jenž tam dělala uklízečku a hospodyni. Podíváme se i na dětství Turka Bauera, z kterého se stal zapřísáhlý rasista.


Kniha Velké maličkosti je silný příběh, který se rozhodně nečte snadno. Nemůžete si od ní odskočit a nezůstat myšlenkami u slov, která se vám vpíjí do duše. Vím, že rasismus je všudypřítomný, setkáváme se s ním dnes a denně, ale v této knize nás uhodí do očí ta neuvěřitelná nenávist, o které jsem si myslela, že již není možná. Vyholené hlavy, hnutí Bílá síla, vytetovaná svastika, nevěřila jsem, že je něco takového ještě možné.  Autorka nás zavádí do zvráceného světa neonacistů, lidí, kteří se cítí být nadřazeni jiným rasám a stejně tak nás nechává nahlédnout do života rodiny s jinou barvou pleti. Čtenáři této knihy ve svých názorech nešetří slovy jako silné, kruté, dech beroucí. Souhlasím, číst Velké maličkosti není jednoduché a taky není pro každého, troufám si říct. Autorce patří můj obdiv, že se do tohoto tématu pustila, i když své obavy z mínění veřejnosti neskrývá, jak píše v doslovu. Jodi Picoult opět dokázala, že její knihy si nálepku Světový bestseller zaslouží.


Za recenzní patří můj dík Dobrým knihám.

Kniha:     Velké maličkosti
Autor:      Jodi Picoult
Vydal:      Ikar
V roce:     2017
Stran:      528

2 komentáře:

  1. Zrovna od ní čtu, Je to i můj život. Souhlasím z recenzí, je to silné a zanechá to po sobě stopu. Tuhle si chci také koupit, doufám, že co nejdříve. :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě zkus i Čas odejít, pokud jsi ještě nečetla. Ta je moje srdeční záležitost :)

      Vymazat