sobota 16. prosince 2017

Škoda nevařit - Kuchařka plná hudby

Čím poznávám více a více knih od nakladatelství Smart Press, tím víc musím říct, že je prostě „žeru“. A to doslova. Ano, jinak to prostě vyjádřit nelze J

Anotace:
Kuchařku napsal Martin Škoda v 17 letech pro své vrstevníky. Kniha je plná skvělých receptů, fotografií, rad a tipů, k nimž se Martin postupem času vlastními zkušenostmi dopracoval, a také hudby. Kuchařka je rozdělena na kapitoly, při kterých mladí chtějí nebo potřebují vařit (například když chtějí okouzlit toho druhého, připravují si jídlo na cestu, nemají zrovna po ruce tunu ingrediencí, na stres či kocovinu nebo pokud chtějí vylepšit zaběhlou českou klasiku). Každý recept je navíc doplněn songem, který může doladit atmosféru při vaření i po něm. A když už jsme u toho, že by byla škoda nevařit, tak by jistě byla škoda zůstat jen v kuchyni a nikam se nepodívat – s Martinem máte možnost vycestovat do světa, kam se vydal nejen za zábavou, ale také za tamní gastronomií. Kuchařka Martina Škody (mladého českého Jamieho Olivera) je jedinečná nejen svým obsahem, ale také designem – o originální layout a vazbu, se zasloužili mladí umělci, kteří na svém kontě již mají ocenění za „nejkrásnější“ knihu roku 2010.


Martin Škoda. Dnes už ho určitě znáte všichni, protože má i svůj televizní pořad, kde vaří s herečkou Maruškou Doležalovou. Kuchařka vyšla již v druhém vydání, poprvé už v roce 2012. Což mě překvapilo. Opravdu jsem ještě před dvěma lety Martina neznala. Zaujalo mě, že je jeho oblíbencem Jamie Oliver a že se snaží o jednoduchou kuchyni, kterou si může vařit každý.

Kuchařka  je rozdělená do několika sekcí, jako jsou například – Jídla na cesty, Viva Espaňa, Na stres a kocovinu, Made in Czech, Rychlovky, London Calling a spousta dalších. Z jídel je to pak nepřeberné množství dobrot, u kterých nebudete vědět, kterou dřív zkusit. Já jsem vybírala dlouho, co bude jako první. Nakonec zvítězil koláč. Lahodný hruškový koláč s mascarpone. Ten vám byl výborný. Manžel se olizoval až za ušima. V receptu se píše, že se hrušky dají nahradit jablky nebo broskvemi. Takže jsem zkusila rovnou obojí. Určitě ho zařadím mezi své favority do našeho jídelníčku a budu ho péct častěji. Byl opravdu rychlý a vynikající. Podívejte se na foto sami:





Jako druhý jsem si vybrala rychlovku, která je pro nás do práce jako stvořená. Nemusí se ohřívat, jen se ráno zabalí do krabičky a jde se. Je to Závin z listového těsta 3x jinak. Vybrala jsem náplň se špenátem a ovčím sýrem a druhý s pancettou a sýrem s modrou plísní.






Příště zkusím zase něco jiného. Já moc děkuji nakladatelství Smart Press, že mě oslovilo a rozšířilo mi obzory nejen v kuchyni J. Vážím si toho.

Knihu koupíte zde. 

Moc děkuji nakladatelstvíSmart Press za recenzní výtisk.



2 komentáře:

  1. uz dlouho si rikam, ze chci kucharku, ze ktere bych si vetsinu receptu vyzkousela, ale ja jsem hrozne narocna :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lucy tahle stojí opravdu za to :-) Je v ní od všeho něco. Jak mezinárodní kuchyně, tak i česká. Nějaké dobroty na gril nebo na párty a ty skvělé limonády. No musím hned po Vánocích zase něco zkusit. Jo a ty dezerty a koláče! Ježiš ten hruškový byl vynikající - můj manžel je taky náročný, a u tohohle si pomlaskával :-)

      Vymazat