neděle 3. prosince 2017

Zvláštní ale pravdivé



Je zvláštní...ale pravdivá. Stejně jako její název. Trochu krimi, trochu drama, ale je hlavně o lidech, pocitech. Je prostě jiná.







Když se Melissa objeví na zmrzlé příjezdové cestě v otlučeném autě u domu Chaseových, je to jako závan vzpomínky dávno zašlých časů. Melissa byla přítelkyní a studentskou láskou Ronnieho, který zahynul při autonehodě, když se vraceli z maturitního plesu.
Pro jeho bratra Philipa, i jeho matku, je to bolestné shledání a ani jeden netuší, proč je po pěti letech vyhledala. Překvapení je o to větší, že Melissa je ve vysokém stupni těhotenství a tvrdí, že otec je zemřelý Ronnie. Neuvěřitelné a těžko pochopitelné, ale ona tomu doopravdy věří. Věří, že jí Bůh seslal dar, živou připomínku její zesnulé lásky, neboť byl jen on a nikdo jiný. Nikdy.
Philip, zotavujíc se z pádu, při kterém utrpěl mnoho poranění, je od začátku skeptický. A ačkoliv jeho matka také nevěří, do mysli se jí vkrádají pochybnosti, zda by to přece jen nebylo možné.
Nebylo, věřte mi. Pět let po smrti s nikým prostě neotěhotníte, to je proti všem zákonům přírody. Vysvětlení musí být jiné a čím hlouběji se ponoříme do příběhu, začne nám docházet, že pravda je úplně jiná. Děsivější, zvrácenější, nelidská.

John Searles se českým čtenářům představuje s třetí knihou, Zvláštní ale pravdivé. Není to tak dávno, kdy jsem četla jeho Nebudete se bát ničeho zlého a tam jsem byla překvapena, jak si autor dokáže pohrát s našimi myšlenkami. Jak se nás snaží nasměrovat, aby nám na konci ukázal, že jsme se mýlili. 
Tentokrát je kniha trochu jiná. Hned po prvních stránkách jsem se trochu polekala, že půjde o duchovno, mystiku. Těhotná po letech? Nesmyslné. U hlavní hrdinky jsem si klepala na čelo a říkala si - holka, ty jsi úplně mimo. 
Ale čím déle jsem četla, pochopila jsem, že je vše trochu jinak. Ano, Melissa byla mimo, ale jen díky smutku a žalu, kterému se naprosto poddala, jakkoliv je to pro mě nepochopitelné. 
Celý příběh se samozřejmě netočí jen kolem mrtvého mladíka a jeho lásky. Týká se všech, kteří ho znali. Jeho bratra, který tak trochu neví, co si počít se svým životem. Jeho matky, která se uzavřela do svého světa a nejraději leží v posteli, cpe se brambůrky, nebo vyvařuje hráškovou polévku. Jeho otec, který tak docela nezvládl stres ze smrti syna, rodinu opustil a rozhodl se začít jinde a jinak. A pak tady máme pana domácího, majitele chatky, kde hlavní protagonistka žije. Ten má v příběhu velmi důležité postavení, jen nám to dojde později. Celý příběh je prostě zvláštní, ale pravdivý.

Za recenzní e-book děkuji Nakladatelství Mystery Press.

Autorkou fotografií je Kateřina Kohoutová

Kniha:     Zvláštní, ale pravdivé
Autor:      John Searles
Vydal:      Mystery Press
V roce:     2017
Stran:      368

Žádné komentáře:

Okomentovat