středa 3. ledna 2018

Blízko obzoru


„Já přešla jen na druhý břeh,
neskonal můj tichý dech.
Ve vašich srdcích zůstávám,
ve vašich krocích kráčím dál.“

Ufff… To bylo teda silné téma, to vám povím. Nevím kde začít psát. Z příběhu se cítím naprosto rozervaná, zničená a bolí mě u srdce. Neustále mám vše před očima, cítím tu bezmoc a bolest… O to víc je vnímání knihy silnější, když člověk ví, že je vše skutečnost. No dobře, tak já si běžím pro kapesník, setřu slzy a jdeme si povědět, proč mě kniha Blízko obzoru tak dostala.

Nejdříve bych měla znovu zmínit, že se jedná o pravdivý příběh. Autorka Jessica Koch ho zažila, když jí bylo okolo dvaceti let. Spisovatelka v něm ponechala skutečná jména, včetně svého. Když Jessica poprvé potkala Dannyho, byla jím úplně fascinovaná. I přesto, že si říkala, že se chová jako sebestředný, namyšlený frajírek. Na první pohled jí prostě upoutal a něco ji k němu táhlo. Obklopovalo ho určité tajemno, které ona toužila rozluštit. Danny je neodolatelný, úspěšný a sebevědomý mladý muž. Vždy má dobrou náladu a nic ho nerozhází. Ale Jess brzy pozná, že je to jen ochranná slupka. Danny skrývá děsivou minulost a čeká ho jen temná budoucnost. Byl už v dětství hluboce traumatizován a následky si ponese celý zbytek života. Mezi Dannym a Jessicou i přesto vzniká hluboký vztah, plný lásky a porozumění. Ale dny ubíhají a Dannymu odbíjejí hodiny. Jejich vztah se brzy mění na závod s časem, který nelze vyhrát. Unese Jessica tíhu Dannyho osudu?

Tolika utrpení a trápení by se zabránilo, kdyby lidé v této ubohé zemi otevřeli oči a pochopili, co se kolem nich děje. Ale zajímají se jen o vlastní malicherné problémy a politováníhodný život. Živé bytosti kolem nich je vůbec nezajímají.

To mi řekl Danny. Už je to dávno.



Jak žít, když jste nikdy nedostali šanci na normální život? Tento příběh vyvrací známé pořekadlo „Každý svého štěstí strůjce.“ Tady to tak opravdu neplatí. Bohužel. O Dannyho životě rozhodl už v jeho deseti letech někdo jiný. Jeden hnusný, zlý člověk. Lidská bestie, která zničila celý jeho mladý život. Navěky.

Obdivuji Jessicu Koch, jak se s touto těžkou životní etapou dokázala vypořádat. Jak vše zvládla a ještě to bravurně sepsala. A já už se moc těším na další dvě pokračování této knihy – Blízko propasti, román o Dannyho těžkém dětství a Blízko oceánu, o jeho vztahu s Christinou. Věřím, že to budou opět silné romány, které je třeba číst.

Blízko obzoru je skutečný příběh o veliké lásce, odvaze, důvěře, bolesti, odpuštění a touze žít. Je to román plný sebevědomí, smíchu, užívání života na plno. Ale je také plný smutku, nemocí, drogového podsvětí a nenávisti. Blízko obzoru vás prostě rozebere na kousíčky a vy budete pomalu vstřebávat každou řádku této knihy ještě dlouho po jejím přečtení.  Možná vás bude také tolik bolet u srdce, jako mě… Realita je bohužel krutá. Může se to stát komukoliv okolo nás, proto vás prosím, mějte oči otevřené a pomáhejte všem živým duším…

„S větrem dál odlétám.
Ovívám tě v letních dnech,
dna oceánů prozkoumávám,
jsem vlna, co vynese tě na břeh.

Jsem paprsek nejzářivějšího světla,
tvé temné chmury zaháním.
Jsem každý hlas, cos zaslechla,
když vzpínalas ruce k nadějím.“



Moc děkuji za tento dechberoucí příběh nakladatelství Omega. .

Knihu koupíte zde.




6 komentářů:

  1. Moc pěkná recenze. Knihu jsem taky četla a byla naprosto skvělá. Pouze jedna připomínka - Jessica Koch je pseudonym a zrovna tak všechna jména v knize jsou vymyšlená - ty pravá si autorka nechala pro sebe :-) Můžete mrknout na rozhovor s autorkou, kde vše vysvětluje - tady: https://dierabenmutti.de/2017/06/01/35654/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aha, tak to mě překvapuje. Samozřejmě jsem si zjistila předem, než jsem to napsala a nikde se o tom nepíše. Ani zmínka třeba jen o pseudonymu. Četla jsem životopis autorky v knize, na Databázi knih a na jejím osobním webu. Nikde nic. Díky moc, na odkaz juknu :)

      Vymazat
    2. Vymyšlené není pouze jméno Danny;) Opravdu se tak jmenoval. V německém vydání je přetisknutý i originál jeho dopisu na rozloučenou, podepsaný "Danny"

      Vymazat
    3. Tak to je zajímavá informace :-) Zkusím dohledat :-) Díky moc :)

      Vymazat
  2. Krásná recenze Veru, udělala jsem výjimku...kniha mě teprve čeká. Teď se o to víc těším :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :-) Díky Miško, i za tu výjimku. Je mi ctí :))) :-* Určitě se ti bude líbit.

      Vymazat