středa 27. června 2018

Písařka ze Sieny


Kouzlo středověké Sieny, epidemie moru – nemoci, která přemohla celou Itálii té doby, prolínání přítomnosti s dávnou minulostí… To je Písařka ze Sieny.


Beatrice Trovato je mladá doktorka neurochirurgie. Když její bratr Ben náhle zemře, vydá se z New Yorku do toskánské Sieny, kde žil. Ben se zde zabýval morovou epidemií ve 14. století. V tomto městě jí zanechal dům a mnoho dokumentů s jeho výzkumem. Beatrice se v domě usadí a vnoří se do Benova pátrání. Jednoho dne narazí na deník malíře Gabriela, díky němuž se Beatrice náhle ocitá v roce 1347 v Sieně, těsně před vypuknutím moru.  S pomocí Gabriela odhaluje spiknutí, která také všem v budoucnosti vrtají hlavou. Beatrice propadne kouzlu středověkého života, ale také samozřejmě Gabriela. Když si černá smrt začíná vybírat první oběti, musí se rozhodnout, ve které době chce skutečně žít…


I bez svých zvláštních schopností bych okamžitě poznala, že se ve městě děje něco zlého. U domovního vchodu opodál stála žena, lomila rukama a hovořila se skupinou lékařů v dlouhých šarlatových vlněných róbách s límcem z bílé kožešiny. (…) Lékařů bylo všude více, než je obvyklé, a rovněž kněží.

Mrazivý zvuk umíráčku se nesl nad procesím kleriků, kteří se pomalu ubírali ulicí. Následovalo je šest nosičů rakví a jejich ramena se hrbila pod tíhou smutného břemene. Nářek plačících členů rodiny stoupal k šedému nebi.

 
Máte rádi historické romány? Prolínání minulosti se současností? Itálii? Pak si rozhodně musíte přečíst tuto knihu. Písařka ze Sieny si vás získá, je psaná reálně, čtivě a záhadně… Budete si užívat, tak jako já, každou chvilku, kterou Beatrice prožije. Určitě se dozvíte něco nového o této době a o epidemii moru ve 14. století.

Písařka ze Sieny je román s dojemným příběhem a vlastně mnohavrstevným tajemstvím, která ukrývá dávná minulost. Příběh nás přenáší v čase, ač je to román a historická fikce, je zasazený do skutečné doby a místa. Hodně důležitých fakt je zde skutečných, jak se píše v závěrečné poznámce autorky. Dopady samotné epidemie černé smrti jsou skutečné a spousta dalších, o tom už si ale musíte přečíst sami, tato kniha za to rozhodně stojí. Cestování v čase a kouzlo středověké Sieny vám zcela jistě učaruje, na to dám krk…

Moc děkuji nakladatelství Metafora za recenzní výtisk.

Knihu koupíte zde.
 

 

Žádné komentáře:

Okomentovat