středa 2. ledna 2019

Bez kůže


Grónsko, led, sníh, mráz...a mrtvola pod ledem. Tak začíná zbrusu nový thriller dánského autora, ze kterého mrazí. A to doslova.

Když novináři Matthew Cavevovi při autonehodě zahyne manželka i nenarozená dcera, pálí za sebou mosty a odjíždí se svým žalem do dalekého Grónska, aby začal zcela nový život. Brzy po jeho příjezdu je pod ledem nalezena mumie Vikinga a je to senzace roku. Matthew se zakousne do reportáže, ale mumie znenadání mizí a hlídač, který měl na ni dohlížet, je brutálně zavražděn. Cave se pouští sám, na vlastní pěst, do hledání pravdy a jeho všetečnost jej zavádí až do roku 1973 k nevyřešeným vraždám čtyř mužů, kteří byli podezřelí ze zneužívání svých dcer. Co má společného mumie a tyto zločiny? A spojuje je vůbec něco? Své síly spojí s místní obyvatelkou Tuparnaaq, která má za sebou 12 let ve vězení, kde byla za vraždu svého otce. Podaří se jim nalézt odpovědi, co spojuje staré vraždy a nález mumie? Zločiny, které sahají až do nejvyšších politických míst budou tvrdým oříškem i pro zarputilého Matthewa, který bojuje se svou ztrátou.


Kniha Bez kůže je prvním dílem nově vznikající série Grønlanddánského autora, žijícího v Grónsku. Temný a mrazivý thriller slibuje drsnou krajinu, zahalenou v mraze a příběh, z kterého naskakuje husí kůže. 
Já osobně jsem měla trochu problém se všemi těmi jmény. Pro mě, jako evropana, jsou jazyk lámající jména překážkou, která trochu ztěžuje čtení.
Po rozpačitém začátku, kdy jsem se opravdu nedokázala pořádně začíst, ale celá kniha nabývá jiných obrysů a konečně přichází něco, co jsem hledala. Nechybí jakési tajemno, akčnost a příběh nabírá tempo, na jaké jsem u detektivek zvyklá. 
Osobní linie hlavního aktéra je příjemným rozptýlením mezi surovostí vražd, které byly popsány velmi sugestivně. Když si do toho představím krutý mráz a věčný sníh, máme dohromady velmi zdařilý thriller.




Za recenzní výtisk děkuji Knihám Dobrovský
Tato kniha vyšla v nové edici Vendeta

Kniha:    Bez kůže
Autor:    Mads Peder Nordbo
Vydal:    Vendeta
V roce:   2018
Stran:    408

Žádné komentáře:

Okomentovat