středa 9. ledna 2019

Prokletá kaple

Pokud máte rádi knížky s hororovými prvky, kdy duchové a tajemno přebírají vládu nad pozemským světem, pak je pro vás Prokletá kaple tím pravým čtením.

Robin Stejskal, český autor, jehož knihu jsem právě dočetla, je docela milým překvapením.
Ač nejsem příliš velkým milovníkem hororových příběhů, kdy duchové a nadpřirozeno přebírají vládu nad pozemským životem, tak Prokletá kaple byla velmi čtivá.
Celý příběh začíná odvážnou koupí staré hospody kdesi na malé vesnici Medovice, která má za sebou velmi tajemnou minulost. Od samého počátku kdosi novému hospodskému  Raráškovi hází klacky pod nohy. Ať už jsou to propíchnuté gumy, nebo nelibá vůně, vycházející ze sklepení, nebo záhadný soused Půta, poklidně pokuřující, sledujíc každý krok nového nájemníka.
Nenávist místních obyvatel je něco zarážející a hosté vcházejí do hospody jen velmi opatrně. Místní partička tří přátel, kteří se stávají nesmělými štamgasty, se snaží hospodskému naznačit, jakou má hospoda za sebou temnou minulost, ale on je odhodlán vytrvat. Přesto mu spousta věcí vrtá hlavou a vydává se po stopách bývalého nájemníka Matyáše Kerského, který si nyní odpykává trest za otravu jídlem, které podával místním. Cestu mu několikrát zkříží tajemný chlapec, či mladá žena, smutně vyhlížejíc z oken staré, zavřené školy. Tajemství a záhad neustále přibývá a je jen otázkou času, kdy kletba staré kaple zasadí svůj poslední, konečný úder.
V knize najdeme několik časových rovin, které se nám snaží osvětlit celý příběh. Mladá učitelka zavřené školy a její zápisky do deníku, z kterých docela mrazí. Šílený školník, jenž slýchal hlasy dětí, které školu dávno opustily. Kerský, hospodský, který nedokázal vzdorovat a stálo ho to všechny síly. A kdo je tajemný Půta, pod jehož pronikavým pohledem se skrývá něco zlověstného? Jakou historii má škola, nyní zavřená, ale opředená spoustou záhad? A jak je možné, že v celé vesnici není jediné dítě? Příliš mnoho otázek a příliš málo odpovědí.

Robin Stejskal nám předkládá hororový příběh, u kterého nám dává velký prostor pro naši fantazii. Ač zní všechno až příliš neuvěřitelně, já sama jsem si dokázala představit všechny ty děti s bledými tvářemi, učitelku, která postupně přicházela o rozum, školníka, kterého boj s duchy mrtvých dětí stál život.
Mírně naivní příběh ale rozhodně dokáže upoutat naši pozornost, pokud přehlédneme pár maličkostí v úpravě textu, které oku příliš nelahodí, ale dají se odpustit.
Není to Stephen King, ale domácké prostředí, česká jména postav, několik časových linií, které já osobně velmi vítám...za mě ano. Neříkám, že jsem od teď milovnicí hororů a nadpřirozena. Ale kniha Robina Stejskala vůbec není ztrátou času.

Děkuji samotnému autorovi za poskytnutí recenzního výtisku.

Kniha:    Prokletá kaple
Autor:    Robin Stejskal
Vydal:    Talent Pro ART
V roce:   2018
Stran:     232

1 komentář:

  1. Anonymní22/1/19

    Super recenze, knihu talentovaného autora si určitě nenechám ujít :) M.

    OdpovědětVymazat