pátek 11. ledna 2019

Zkrátka se zamilujte




„Pamatuj, že poklad nalezneš tam, kde je tvé srdce.“

                                                                Paul Coelho

 
Báječná, zábavná, plná knih, originální, veselá, romantická… prostě jedinečná. Taková je tahle tyrkysová kráska s názvem Zkrátka se zamilujte.

Jak se stát knižní vílou a sbalit kluka svých snů? To je jednoduché, vezměte osud do svých rukou jako Frankie Roseová, která má smůlu na muže. Je nadšená čtenářka, nejvíc miluje Jane Austenovou, pracuje s nejlepší kamarádkou Cat v knihkupectví a dialogy ze svých oblíbených knih používají v běžném životě. Jednoho dne se Frankie odhodlá k bláznivému činu, jak najít chlapa. Do vlaků, kterými denně jezdí, rozmístí její oblíbené knížky se svým kontaktem, aby přilákala muže se stejným vkusem na literaturu, inteligentního a sečtělého. Mužů se ozývá víc a víc. Ona díky tomu začíná psát blog, který má obrovský úspěch. Až jednoho dne narazí na kluka, který miluje young adult, což je pro Frankie podřadná literatura…

 



V tramvaji bylo jen pár cestujících, každý v bezpečné vzdálenosti od dalších a chránící si svůj osobní prostor. Frankie a Cat seděly v druhé řadě od konce a očima hypnotizovaly prázdné sedadlo před nimi, na kterém ležel výtisk Velkého Gatsbyho (který ne úplně legálně sebraly z velké krabice knížek ve slevě v domovském knihkupectví na Brunswick Street). „Skutečnej zločinec je ten, kdo tuhle klasiku do tý krabice hodil!“ oznámila Cat.

 

Přátelé, tahle kniha je na odreagování a navození dobré nálady to pravé ořechové! Já jsem nadšená a tleskám. Zkrátka se zamilujte – do této knihy! A já jsem se zamilovala. Do všech těch hlášek, do hlavních hrdinů a do jejich životů. Je prostě báječná a pro každého knihomola nenahraditelná. Proč? Protože je plná knih a milovníků knih a ti v ní zase znovu rozebírají knihy a díky knihám se seznamují. Pravé knihomolské nebe! Od prvních stránek jsem se bavila, smála nahlas, některé citáty si označovala papírky a četla si je stále dokola. Jsou nádherné, geniální, miluju to všechno a mám chuť si román přečíst okamžitě znovu!

Jak bys správně vyhláskoval slovo láska?“ ptá se prasátko. „Láska se nehláskuje, ale cítí,“ odpoví Pú.
 

Na konci knihy jsem si přečetla, že autorky jsou nejlepší kamarádky, zaujaté knihomolky a fanynky psaní. Společně vymyslely a uskutečnily projekt Knihy na kolejích, který i v knize proběhl, tento projekt vznikl v Melbourne, ale v současnosti probíhá po celé Austrálii. Takže se mi honí hlavou, jestli se příběh opírá o skutečné události. V něčem určitě ano, minimálně u  Knih na kolejích.

Zkrátka se zamilujte je bláznivý román, který jsem si zamilovala. Je ujetý, milý, laskavý a já ho chci prostě číst stále dokola! To se mi stává opravdu ojediněle. Příběh mi zlepšil náladu, pohladil po srdci a šíleně rozesmál. Kéž by ho někdo zfilmoval, stálo by to za to!

 

Moc děkuji nakladatelství FORTUNA LIBRI za tento úžasný recenzní výtisk.

Zkrátka se zamilujte koupíte zde.
 
 

A na úplný závěr citát Carlose Ruize Zafóna:

„Knihy jsou jako zrcadlo. Člověk v nich vidí to, co nosí v sobě.“



 

4 komentáře: