úterý 26. února 2019

Malé temné lži

Tři vypravěči, tři osudy, tři rozervané duše. Smutek, vina, noční běsy a touha se vyrovnat s minulostí.

U této autorky jsme na kvalitu již zvyklí, alespoň my, kteří její knížky netrpělivě  vyhlížejí na pultech knihkupců.
Malé temné lži jsou ale něčím málo víc. Nejen thrillerem, detektivkou. Jsou smutnou zpovědí lidí, kteří nejsou schopni se vyrovnat se svým zármutkem, či tíživou minulostí.
Ale dáme si to pěkně popořadě. 
Jakoby na okraj se v knize budeme zabývat zmizením několika malých dětí. Falklandské ostrovy, malá, uzavřená komunita čítající pár tisíc lidí, kde snad každý vidí každému do talíře. Jak je možné, že zmizí tři děti? Je snad mezi obyvateli zrůda, která má nechutné choutky?
Ale hlavním tahounem příběhu pro mě byla Catrin. Rozvedená matka dvou mrtvých synů. Už to samo o sobě je kruté, ale to, co má v plánu, je krutější, i když v jejím zármutku snad pochopitelné. Od samého počátku jsem si myslela, že je mírně vyšinutá, ale vlastně jsem ji trochu chápala. Měla rodinu, manžela, dva krásné syny a v dalším okamžiku o všechno přišlo díky nepozornosti její nejlepší kamarádky. A spřádá pomstu, i když se navenek zdá, že se se smrtí dětí vyrovnala, opak je pravdou.
Na své si v příběhu přijde i válečný veterán Callum. Catrinin bývalý milenec, přítel, snad otec jejího mrtvě narozeného dítěte. Je jí stále nablízku, vždy ochotný pomoci, dává na ni pozor, i když to není vždy potřeba. A sám bojuje se svými válečnými traumaty, kruté vzpomínky na válku, které jej připravují o spánek.
A pak je zde Ráchel. Nejlepší kamarádka Catrin, ale zároveň žena, která je vinna smrtí jejích synů. Jí zůstalo vše, Catrin nic. A přišel čas se buď pomstít, nebo se vším vyrovnat.


Falklandské ostrovy. Chlad, vítr, jakési tajemné místo s pohnutou historií, ale na druhou stranu místo, kde na břeh vyplouvají kosatky a nachází jistou smrt.
Toto téma mě neskutečně bavilo, záchrana těchto mořských tvorů, jejich následné utracení z pochopitelných důvodů, to vše bylo neskutečně čtivé a ještě jsem se v autorčiných knihách s ničím podobným asi nesetkala. 
Samozřejmě zde máme zmizelé děti, středobod příběhu. Jedno se nalezne ve vraku staré lodi, jedno zmatené, ale zdravé se objeví na silnici. A to třetí? A co se tedy vlastně děje na tomto ostrově? Vypadá to, že každý má co skrývat a každý si pravdu upraví podle svého.
Sharon J. Bolton nám předkládá další ze svých brilantních příběhů, který opravdu vtahuje do děje od prvních stránek, ačkoliv toto klišé nemám ráda. Ale u ní tomu tak je, chytí a nepustí, pohrává si s naší myslí, naše myšlenky řídí tak, jak ona chce, aby nás vzápětí vyvedla z omylu. A jako vždy to okoření lidskostí a uvěřitelností celého příběhu.


Děkuji za recenzní výtisk Nakladatelství Domino.

Kniha:    Malé temné lži
Autor:    Sharon J. Bolton
Vydal:    Domino
V roce:    2019
Stran:    408

1 komentář: