čtvrtek 4. dubna 2019

Dětské zoubky

Nevinná holčička, nebo ďábel v sukních? Proč malá Hanna nemluví? A proč usiluje o živote své matky....?

Harmonický vztah mladých manželů je korunován narozením dcery Hanny.
Vše se zdá být zcela normální, až do chvíle, kdy je na čase, aby Hanna začala mluvit. V sedmi letech ze sebe pouze vydává zvuky, ale žádná slova nevychází. Není třeba se příliš znepokojovat, pokud se zaměříme pouze na stránku řeči. Tady jde totiž o víc. Hanna nejen, že nemluví, je zlá, vydává skřeky a dělá naschvály. Ovšem pouze v době, kdy není doma otec, pro kterého je středobodem vesmíru. Suzette je ze své dcery nešťastná a právem, neboť je hlavním terčem dceřiny nenávisti. Od maličkostí, jako je hysterická scéna v obchodě, až po zlostné výbuchy, namířené přímo proti ní. Suzettin společenský život bere za své, neboť s Hannou nevydrží ani žádná chůva na hlídání. Neusnadňuje jí to ani její nemoc, kdy trpí bolestmi a Hanna toho zdařile využívá.
Schyluje se k tragédii, k šokujícímu konci jedné rodiny a je jen na Suzette, zda dokáže otevřít manželovi oči.


Musím s čistým svědomím říct, že něco tak odporného jsem už dlouho nečetla. Nejsem typ čtenáře, který by se u knihy lekal, nebo byl znechucený, ale toto byla i na mě silná káva. Nemyslím tím, že by byla odporná ta kniha, rozhodně ne, byla neuvěřitelně dobrá. Ale takový příběh vymyslet a dostat na papír, chce hodně odvahy. Malá Hanna je snad to nejodpornější dítě, jaké jsem kdy poznala. Už po prvních stránkách jsem si k ní vypěstovala takovou nenávist, že jsem nevěřila, že bych toho byla schopná. 
Otec Alex byl zase tak zahleděný do své princezny, tak slepý, že své ženě nevěřil až do poslední chvíle.
Autorka dokázala napsat příběh, který vás prostě musí posadit na židli. A je jako závan čerstvého vzduchu, to se musí nechat. Protože v hlavní roli sedmiletý tyran, to se jen tak nevidí.
Kniha je vyprávěna z pohledu Hanny a Suzette a oba tyto pohledy byly hodně čtivé, nepostrádaly logiku, ani mi v nich nic nechybělo. 
Čekala jsem thriller a dostala jsem temný, krutý, psychologický román, který mě zcela pohltil. Na prvotinu opravdu výborné.


Za recenzní výtisk děkuji Knihám Dobrovský.
Kniha vyšla v edici Omega.

Kniha:    Dětské zoubky
Autor:    Zoje Stage
Vydal:   Omega
V roce:  2019
Stran:   360

1 komentář: