středa 31. července 2019

Poslední vlak do Helsingoru

 


Dokonalá kombinace duchařiny a černého humoru!

Poslední vlak do Helsingoru je kniha plná devatenácti různých povídek. Příběhů ve stylu horor scandi noir. Zavedou nás do současné Kodaně, která se za soumraku noří do černých stínů a ukazuje zcela odlišnou tvář než známé hygge, kterým ve dne oplývá.

Povídky:

Poslední vlak do Helsingoru
Hrací skříňka
Lišky z Ostrigu
Světla mrtvých hvězd
Muž nad schody
Podfuk paní Vinterbergové
Noční hlídač
Pták v kleci
Zázrak z Dannersgadu
Jako bílý déšť
Popínavé růže
Bědující dívka
Pokojová služba
Duch Helene Jorgensenové
Kufr
Terminál
Pláč
Poslední nájemník


Některé příběhy byly původně napsané pro BBC RADIO 4, některé lokality v povídkách jsou skutečné, ale veškeré události a i postavy jsou smyšlené.

Když se konečně dveře jeho místnosti rozlétly, zdálo se, že je otevřel náhlý závan silného větru, a ne lidská ruka. V tom zmatku, řevu a kvílení viděl jen pruh něčeho šedého, co vypadalo jako světlo měsíce. Po chvíli, která mu připadala jako věčnosti, se dveře zase zabouchly a výjev se sunul jako děsivý vlak směrem k východnímu křídlu.“

 


Musím říct, že jsem se povídkové noir knihy trošku bála. Ale lákala mě v nich ta slibovaná duchařina. A jsem ráda, že jsem neodolala. Nejvíce se mi líbily samozřejmě duchařské příběhy. Bědující dívka, odehrávající se na starobylém šlechtickém sídle, kde údajně straší. Pokojová služba, ze staršího hotelu, s dohlížejícími mrtvými zakladateli na stěnách. Duch Helen Jorgensenové, ze sezení s psychologem, a pacientem, který stále vidí ducha své zesnulé ženy. Pár povídek bylo horší, některé dokonalé, další průměr. Ale to neubírá na kvalitě a na atmosféře, která celou knihu doprovází.

Poslední vlak do Helsingoru je tajemná, mysteriózní, bláznivá a kvalitně napsaná povídková kniha. Prostě dokonalá kombinace temnoty, černého humoru, duchařiny a tajemna.



 

Moc děkuji nakladatelství BETA za recenzní výtisk.
Knihu koupíte zde.
 
 
 
 
 

Žádné komentáře:

Okomentovat