středa 24. července 2019

Strom duchů

Lord kancléř a dnešní uspěchaná doba? Toto je příběh nenávisti, jenž sahá hluboko do minulosti a pomalu se plíží i do doby dnešní.

Když Ruth zemře otec, uvědomí si, že toto byl poslední člen její rodiny a zůstává na světě úplně sama. Díky otcovým názorům a zlobě se nestýkali, ale přesto Ruth zůstává v jeho domě a v posledních chvílích jeho života se o něj stará. není zde však sama, dům obývá i jistý Timothy, který se po otcově smrti nazývá jeho synem a klade si nároky na jeho dědictví. Najednou musí bojovat o majetek i její zemřelé maminky, který z domu zmizel a není k nalezení.
Aby se rozptýlila, rozhodne se jít po stopách svého rodu a přijít na kloub otcově nevraživosti, s jakou se díval na předky její matky. Objevuje se jméno Thomas Erskine, ve své době uznávaný advokát a chvíli i vážený lord kancléř. Ruth netuší, že tím rozehrává běsnou partii s duchem, který ani po mnoha staletích nenašel klid a hledá cestu, jak se mstít i Thomasovým potomkům.
Spolu s příběhem Ruth sledujeme zmíněného Thomase. Jsme svědky jeho chudého dětství, kdy vyrůstal v početné rodině. Doprovázíme ho na loď, na které, i přes odpor k moři, nachází zalíbení v plavbě a stává se námořním důstojníkem. Ovšem právě zde si udělá nepřítele na život a na smrt a to doslova. Jsme vtahováni do příběhu lásky k milované Frann, sledujeme jejich krušnou a trnitou cestu za štěstím, od chudoby, až k závratnému bohatství. Staneme se účastníky na veřejné popravě a budeme jen mlčky sledovat, jak se od popraveného těla Thomasova nepřítele odděluje duch, který jej bude až do smrti pronásledovat a právě jeho pra pra pra pravnučka jej opět probudí k životu a za své tělo si vybírá Timothyho, údajného dědice a Ruthina bratra. Minulost se prolíná se současností a příběh nabírá na intenzitě a začíná boj o holý život.

Knihy Barbary Erskinové zbožňuji od raného mládí. O kvalitách jejích příběhů svědčí fakt, že nesype jeden román za druhým, ale dává si pěkně na čas. S každou novou knihou se vydáváme do jiného století a nacházíme nový příběh, který nás upoutá svou čtivostí. Autorka si velmi dává záležet na historických faktech, do kterých umně zakomponuje příběh ze současnosti a okoření ho vymyšlenými postavami a událostmi. Ale samotný děj se zakládá na historických faktech a proto je pro mě četba jejích knih tak poutavá.
Ne každému se její knihy zalíbí, ale má po celém světě tisíce nadšených čtenářů, kteří na každou její knihu čekají se zatajeným dechem.
Musím sice uznat, že Strom duchů se nezařadí mezi mé nejoblíbenější díla, už jen proto, že začátek knihy byl malinko zdlouhavý a chvíli trvalo se začíst, ale posléze jsem dostala přesně to, na co jsem u ní zvyklá. Příběh nesmírné lásky,  příběh nenávisti, která překonala staletí a příběh  odvahy s postavit něčemu neznámému, co snad ani neexistuje.

Za recenzní výtisk děkuji Euromedii.
Kniha vyšla v edici Nakladatelství Brána.

Kniha:     Strom duchů
Autor:     Barbara Erskinová
Vydal:    Euromedia
V roce:    2019
Stran:     552

2 komentáře:

  1. Výjimečně se jedná o autorku, jejíž jméno už jsem zaznamenala. :D Ale do jejích knih se asi v blízké době nepustím. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je škoda. protože píše poutavě a určitě byste si v jejich knihách to své našla :)

      Vymazat