neděle 28. července 2019

Ztracené dopisy

Příběh, který sahá do doby druhé světové války. Příběh o lásce k dítěti, odvaze změnit život a postavit se osudu. Ovšem jaké to může mít následky po dlouhých letech, to se nikdo neodvažoval pomyslet.

Marta je obyčejná čtyřicátnice, která se momentálně musí vyrovnat se smrtí svého otce. Navíc se zdá, že její milovaný tatínek měl před svými dcerami jedno velké tajemství, sahající hluboko do jeho dětství.
V jeho pozůstalosti nalezne v počítači tajemnou složku s názvem Catkins a poukaz na ubytování v malé chatce na pláži v Anglii. Vydává se na cestu, rozhodnutá zjistit, co jej k tomuto místu u moře táhlo a odkrývá se jí starý příběh ženy jménem Sylvie a jejího syna Lewise, Martina otce. 
Jsme vtaženi do dvou příběhů. Příběh Marty, která nachází ve starém muzeu viset fotografii muže, který, jak se zdá, je její předek a příběh statečné a nešťastné Sylvie, která v době války utíká na venkov, kde se jí vrací vzpomínky na její dávnou lásku a její důsledky.
Nesmíme opomenout ani mladou Connie a jejího bratra Charlieho, se kterými se Sylvie seznamuje při hledání ztraceného prstenu, aniž by tušily, jak moc je tato událost spojí.
Válka pokračuje a spousta statečných rodičů posílá své milované děti z Anglie do bezpečných zemí. Nejinak je tomu i u Sylvie a jejího syna Lewise, ale... Nezapomeňte, že každý příběh má svá tajemství a osudových rozhodnutí. 

Jako první prostě musím vyzdvihnout obálku této knihy. Ta je jedním slovem nádherná a musí být ozdobou každé knihovny.
Pak tady máme příběh, plný tajemství a zvratů a nakonec velmi nečekaného rozuzlení.
Obě časové roviny jsou nesmírně poutavé a čtou se doslova samy. Většinou mívám problém, že příběh vyprávěný ze současnosti mě příliš nebaví, ale zde tomu bylo jinak. Hlavní hrdinka Marta byla ženská podle mého gusta a autorka mě dokázala ke knize připoutat od prvních stránek.
Chvílemi mi bylo až smutno, jak se s válkou musely poprat ženy, milující své děti a kolik toho musely obětovat pro jejich záchranu.
Ztracené dopisy jsou příběhem pro všechny, kteří mají rádi mírně romantický styl, okořeněný velkou dávkou záhad, která se skrývají v hluboké minulosti.
Toto je autorčino první dílo a pevně doufám, že v psaní bude pokračovat a ve stejném duchu. Neboť takových knih je na knižním trhu málo.

Za recenzní výtisk děkuji Nakladatelství Fortuna Libri.

Kniha:    Ztracené dopisy
Autor:    Sarah Mitchell
Vydal:   Fortuna Libri
V roce:   2019
Stran:    320


1 komentář: