čtvrtek 22. srpna 2019

Moje top kuchařka



Máte desítky kuchařek, plno receptů, a stejně vaříte stále dokola to samé? A také si týden co týden říkáte: „Ach jo, co mám zase vařit?“ Myslím, že to je problém většiny žen (ale určitě i mužů). Já, když už mi dochází nápady, začnu listovat právě těmi zmíněnými kuchařkami. Ale ruku na srdce, mám prostě své oblíbené, po kterých sahám častěji. Měla bych představit tu moji „nej“.

Kuchařek mám mraky a nejoblíbenější mám asi čtyři. Ale kdybych vám měla opravdu ukázat tu topku, pak je to Domácí řecká kuchyně. A proč právě tato?
 
Miluji Domácí řeckou kuchyni. Miluju Řecko jako takové a jeho dobroty, které vařím často i doma. Protože její základ je hlavně zelenina a čerstvé, základní suroviny. Kuchařek řeckých pokrmů mám doma více, ale tahle se mi zdá z českých vydání (mám i originály z Řecka) ta nejlepší. Je to prostě srdeční záležitost. Zde najdete všechny základní chutě Řecka na talíři. Obsahuje spousty nádherných fotografií nejen jídel, ale také z řeckých taveren a ostrovů. Jeden z autorů, George, zde v úvodu říká nádhernou větu: „Celý svět se mění, jen řecká kuchyně nikdy.“ A pokračuje druhá autorka Veronika přitakáním: „Nakonec docílí toho, že nechápu, jak jsem bez ní do padesáti let vůbec mohla žít! A jak k tomu přijdou ostatní Češi? George míní, že je nejvyšší čas napsat kuchařku. Měla jsem trochu pochybnosti, jak půjde řecké vaření dohromady s našimi možnostmi, ingrediencemi a zvyklostmi. “ Dej mi čas na rozmyšlenou,“ řekla jsem mu. “Jestli se mi podaří upéct baklavu po česku, tedy z listového těsta, a bude chutnat nejen mně, tak jo.“ Baklava byla výborná.“ No nezní to skvěle? Přiznám se, že baklavu jsem ještě z listového těsta nezkoušela, zrovna to mi bez originál filo těsta přijde nemyslitelné, ale když jsem si tento úvod nyní znovu přečetla, slibuji, že ji zkusím.
 
 
Pokračování článku čtěte zde v Magazínu Dobrých knih.
 
 




 

Žádné komentáře:

Okomentovat