středa 25. září 2019

Účetní z Osvětimi




Oskaru Gröningovi bylo 21 let, když jako příslušník SS nastoupil do koncentračního tábora Osvětim. Měl zde vést záznamy o zabavených cennostech vězňů, včetně peněz. Denně přepočítával hromady bankovek, které, jak věděl, byly ukradené uvězněným Židům. Věděl o vraždění a o všech hrůzách, které se v koncentračním táboře děly, ale sám se vždy ospravedlňoval tím, že je přece pouhý účetní, na zabíjení se nepodílí. Až v jeho 94 letech – za sedmdesát let po konci války, ho německý soud odsoudil.

Autor knihy Reiner Engelmann protíná Oskarův životní příběh různými myšlenkami ohledně soudních protokolů, na základě různých rozhovorů a přibližuje také jeho soudní proces.


 Když proběhla selekce a nově příchozí vězni odešli, stál Oskar Gröning na rampě už jen s jedním rottenführerem a najednou uslyšeli dětský pláč. Gröning se rozhlédl a zjistil, že tam leží nemluvně zabalené do deky. Nejspíš ho tam matka nechala úmyslně v naději, že se o ně někdo postará. Dítěti mohlo být pár měsíců. Matka jistě tušila, že dlouho nepřežije, ale pokusila se ho zachránit, napadlo Oskara Gröninga.
Jen co mu to blesklo hlavou, sklonil se rottenführer k dítěti, popadl ho za nohy, rozmáchl se a udeřil mu hlavičkou o nárazník náklaďáku připraveného k odvozu zavazadel. (…) Dotyčný se jen zašklebil a hodil mrtvé tělíčko na náklaďák.

 


Tato útlá kniha popisuje to základní o holocaustu, nicméně je ale zajímavá tím, že je vyprávěná zase z druhé strany. Z pohledu vojáka SS ukazuje Osvětim a válku jeho očima, popisuje, co cítil, co zažil, co se mu honilo hlavou, a že se tam opravdu často necítil dobře. Dokonce žádal i o přeložení, bez úspěchu. Ale i přesto plnil rozkazy a dělal vše, co musel. Co jiného mu zbývalo, za neuposlechnutí mu hrozila i smrt. Ale to ho samozřejmě neomlouvá, do SS vstoupil dobrovolně, to ale ještě netušil, jaká zvěrstva se za touto uniformou ukrývají… To zjistil až v Osvětimi.

I přesto, že je má kniha jen 197 stran a je psaná méně do hloubky, našla jsem v ní zase nové informace o holocaustu. Dozvěděla jsem se například, jak probíhaly soudní osvětimské procesy, co byl Svaz německých dívek (BDM) a spousty dalšího. Kniha obsahuje také veliké množství dobových fotografií, některé jsou přímo z koncentračního tábora Osvětim té doby, a ty jsou tedy opravdu síla… Až mě mrazilo, ufff…

Účetní z Osvětimi určitě stojí za přečtení, je v ní kus naší historie, popisuje skutečný život nejen příslušníka SS, ale také jedné Židovky, která zůstala z celé rodiny sama a následky si nesla až do konce života…

 

Moc děkuji nakladatelství FORTUNA LIBRI za recenzní výtisk.

Knihu koupíte zde.
 
 
 
 

 

2 komentáře:

  1. Ačkoliv jsem toho o tomhle tématu četla už hodně, zaujala jsi mě, protože tahle knížka by opravdu mohla přinést zajímavé nové informace. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To máš pravdu, taky toho mám o holocaustu načteno hodně, ale každá kniha svým způsobem vždy přinese něco nového, vždycky v každé objevím něco, co jsem nevěděla nebo dá člověku jiný pohled na věc. Takže určitě doporučuji. :-)

      Vymazat