čtvrtek 16. ledna 2020

Couchsurfing v Íránu




Zajímá vás, co se děje v této zemi za zavřenými dveřmi? Jak žijí místní, jestli dodržují zdejší přísné zákony? Pak si rozhodně přečtěte Couchsurfing v Íránu!

Couchsurfing je v Íránu zakázaný, ale i přesto je na tomto portálu registrováno stovky a stovky Íránců a nabízí nocleh cestovatelům. Stephan přespává u desítky lidí a procestuje díky nim celou zemi. Zažívá dobrodružství, o kterých se mu ani nesnilo. Například navštíví tajnou bikini party, BDSM setkání, pije hromady alkoholu a zažije spousty zážitků, které se zdají v této zemi nemožné.




První doušek se mnou vždycky zacloumá,“ říká Ehsán a nalévá každému znovu plnou sklenici. „Teď by každý z nás mohl dostat za trest osmdesát ran bičem.“
„A jaký trest hrozí výrobci vína?“
„Rok vězení za litr. To by pro mne bylo 600 let.“
 

 


Stephan Orth je německý autor, cestovatel, redaktor. Jako couchsurfer cestuje již od roku 2004. Napsal už několik cestopisů, ale musím říct, že náš „Princ Ládík“ to zase není. Jeho vyprávění jsou věcná, nejsou pojatá nijak vtipnou formou, ani s nadhledem jako od našeho cestovatele Ladislava Zibury. Nicméně i přesto je kniha velmi zajímavá. Protože si nebere servítky s režimem, politikou ani místními. Stephan popisuje vše jak je, skutečný, reálný Írán, který zná za hranicemi málokdo.

Kdo by také čekal, že v zemi, kde ženy musí chodit zahalené, navštíví cestovatel bikini party nebo dokonce BDSM sešlost. Že v zemi, kde je zakázaný alkohol, hudba z ciziny, zábava a facebook, budou lidé doma vyrábět vlastní pálenky, vína, každý druhý vlastní účet na facebooku a budou se bavit, i přesto, že jim hrozí vězení nebo dokonce smrt.

 
 
 
 
 
 

Kniha ukazuje, že jsou Íránci velmi milí, přátelští lidé, ale také mistři ve skrývání a tajnůstkaření. Většina však drží pospolu, proti vládě a krutým nařízením.

Cestopis je velmi strhujícím vyprávěním o drobných svobodách a velkých tužbách Íránců, z nichž většina s režimem nesouhlasí. Ale dokážou si vylepšit svůj život, užívat si ho, vzepřít se režimu, porušovat zákony a dělat si díky maličkostem život hezčí, než jak je nám popisovaný v médiích.

 

 
 
Moc děkuji nakladatelství KAZDA za recenzní výtisk.

Knihu koupíte zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat