čtvrtek 30. ledna 2020

Svědectví modrých koní


Silný příběh o touze po svobodě a lásce k rodině, vyprávěný z pohledu malé holčičky vás rozhodně vezme za srdce…

Berlínská zeď, Východní Německo, rok 1987. Osmiletá Ella žije se svými rodiči a bratry Tobim a Heikem ve starém domě, nedaleko Berlínské zdi. Ella občas zaslechne od rodičů něco o svobodě a krásném životě za zdí a často nad tím přemýšlí.

Londýn, 2010. Elle s Tobim právě zemřela maminka a Ella se rozhodne pátrat po jejich rodinné minulosti, kterou si pamatuje jenom matně. Vydá se do Berlína, po stopách své matky. Hledá v archivech, prochází dokumenty a snaží se vzpomenout, co se všechno tenkrát stalo. Kam zmizel otec? Kde je jejich malý bratříček Heiko? Vzpomíná na jejich rodinný pokus o emigraci, který však skončil tragédií…

Před několika týdny se dívala z okna a viděla, že vyhlídková plošina je uzavřená a na ulici se to hemží policisty. Šla na zahrádku, aby se na to zeptala otce, ale i zahrádky byly oddělené policejním kordonem a další policisté a pohraničníci hlídkovali na mostě. Podařilo se jí dostat se na zahrádku zadem a schovala se pod keře, právě tady. Zůstala tichá jako myška, nastražila uši a všechno slyšela. Na mostě zastřelili nějakého člověka.
„Z jedný kůlny tamhle šlohnul žebřík,“ šeptala dramaticky. „A pak se po něm pokusil vylízt na pohraniční stanoviště a oni ho zastřelili.“ Ukázala větvičkami. „Přímo tamhle.“
„Viděla jsi mrtvolu?“ zašeptala jsem.

 


Svědectví modrých koní je velmi napínavý a dojemný příběh. Popisuje jaké hrůzy se děly v tehdejším Východním Německu, jak nesmyslné byly zákony a kruté tresty za jejich porušení. S Ellou se podíváme například do věznice, kde psychicky a fyzicky mučili politické vězně, zažijeme s ní útěk přes ostnatý drát a vše budeme prožívat jako na vlastní kůži s celou rodinou.

Román je inspirován skutečnými historickými událostmi a dá nám nahlédnout, jak to v tu dobu chodilo. Rok 1987 je popisovaný osmiletou Ellou, což je nahlédnutí dětskýma očima, které vidí většinou spíše pozitivně, ale díky tomu je vyprávění dojemné a krásné, i když místy hodně smutné.

Sophie Hardach napsala velmi silný příběh o životě ve stínu Berlínské zdi, kde život nebyl vůbec jednoduchý. Určitě si tento román přečtěte, možná vám otevře oči, možná se dozvíte něco nového z historie. Tragedie v rodině vás však každopádně zasáhne a vy poznáte Německo tehdejší doby.

 

Moc děkuji nakladatelství BETA za recenzní výtisk.

Knihu koupíte zde.

 

4 komentáře:

  1. Jedním slovem WAU...
    To musí být silný příběh... po knize se musím podívat...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Opravdu je moc. Rozhodně stojí za přečtení. :)

      Vymazat
  2. Na tuhle knihu jsem koukala už před nějakou dobou, protože mě zaujala anotace. A myslím si, že se do ní budu muset urychleně pustit. :)

    OdpovědětVymazat