čtvrtek 18. června 2020

Vražda na blatech

Podivné symboly, vytetované na tělech dvou různých obětí. Mrtvá dívka zmizelá při převozu na pitevnu. Co mají tyto případy společného? Pro kriminalisty a forenzní specialistku začíná boj s časem.

Hlavním protagonistou detektivního příběhu je tentokrát žena s celkem neobvyklým povoláním. Není moc běžné, aby se v knihách tímto zaměstnáním živila žena. Co mě trochu zklamalo, je opět staré trauma, které si Julia Schwarzová, coby forenzní specialistka, s sebou nese životem. Jakoby se autoři detektivek předháněli, kdo stvoří větší trauma v životě hlavních hrdinů.
Nemůžu říct, že bych se u čtení zrovna tetelila strachy, ale kniha určitě nepostrádá napínavé pasáže. Je psána v kapitolách, složených z několik pohledů. Ať už jde o samotnou oběť, či dokonce samotného pachatele. Hlavní prim zde ovšem má vyšetřovatel Florian Kessler, který na vraždách již několikrát s Julií spolupracoval, tudíž oba ví, co mají od toho druhého očekávat. Navíc to mezi nimi jiskří, což postřehne jen pozorný a vnímavý čtenář.
Tentokrát ovšem čas je jejich největší nepřítel, neboť brzy po zmizení první oběti, je zavražděna další dívka s podivným tetováním na břiše a vypadá to, že dvojice vyšetřovatelů má před sebou sériového vraha. 


Máme před sebou první díl z kriminální série, ve kterém nám autorka představuje své hlavní protagonisty. Julii do vínku dala trauma, kdy ztratila rukou vraha svého mladšího bratra a práce se jí zároveň stala posláním. 
S policistou Florianem to vypadá na rozehranou milostnou partii a vše nasvědčuje tomu, že v dalších dílech dostane romantická rovina větší prostor. 
Vražda na blatech je pomalu plynoucí detektivkou, která trochu postrádá ony grády, kdy u čtení nedýcháte. Ale i tak má tato počínající série našlápnuto ke zvyšujícímu se počtu spokojených čtenářů.
Catherine Shepherd ukázala, že psát rozhodně umí a já jsem zvědavá, zda si náročné čtenáře udrží i při dalších dílech.






Za recenzní výtisk děkuji Nakladatelství Cosmopolis.

Kniha:      Vražda na blatech
Autor:       Catherine Shepherd
Vydal:       Cosmopolis
V roce:       2020
Stran:       312


Žádné komentáře:

Okomentovat